Linkuri accesibilitate

Guvernul ungar va prelua controlul asupra uzinei de la Ajka


Vedere aeriană a uzinei de la Ajka
Vedere aeriană a uzinei de la Ajka

Victor Orban: „Avem temeiuri să credem că au existat persoane conştiente de starea periculoasă a zidurilor rezervorului de deşeuri, dar ele au pus interesele personale înainte de toate”.


Poliţia din Ungaria l-a arestat pe directorul uzinei de aluminiu aflată la originea catastrofei industriale de săptămâna trecută, când aproape un milion de metri cubi de deşeuri toxice au scăpat dintr-un rezervor avariat, omorând opt oameni. Detalii are Mircea Ţicudean
.

Poliţia ungară a spus că directorul uzinei din Ajka, Zoltan Bakonyi, este acuzat că a pus în pericol sănătatea publică, provocând morţi multiple, şi a provocat daune mediului înconjurător. Între timp, în Parlament, premierul Viktor Orban a anunţat că guvernul va prelua uzina companiei MAL şi va încerca să o repună în funcţiune în condiţii de siguranţă, pentru a nu lăsa pe drumuri miile de angajaţi.

Orban a mai spus că autorităţile vor îngheţa avuţia companiei ca să aibă, la nevoie, de unde plăti compensaţii victimelor catastrofei. Premierul a adăugat că ar fi greşit ca daunele să fie achitate din buzunarul plătitorului de impozite, în loc să le suporte cei care au provocat nenorocirea. „În lumina celor întâmplate – a spus Viktor Orban – avem temeiuri să credem că au existat persoane conştiente de starea periculoasă a zidurilor rezervorului de deşeuri, dar ele au pus interesele personale înainte de toate şi au decis să nu repare zidurile, sperând că n-o să se întâmple nimic”.

Agenţia AP aminteşte că la sfârşitul săptămânii, directorul uzinei, cel arestat aseară, spunea că angajaţii companiei au patrulat mereu zona rezervorului, dar n-au observat nimic suspect. Duminică, firma MAL anunţase că este gata să ofere compensaţii „în proporţie” cu răspunderea ei celor afectaţi de dezastru.

Aseară, Parlamentul ungar, dominat de conservatorii lui Orban, a votat o lege care permite guvernului să preia orice companie implicată într-o catastrofă, inclusiv de felul celei de la Ajka. Opoziţia socialistă a criticat noua lege, spunând că ea dă guvernului dreptul de a confisca oricând proprietăţi private, după bunul plac.
AP notează că în două din satele inundate de mâlul roşu, anume Kolontar şi Devecser, reacţiile la ştirea arestării directorului fabricii au fost amestecate. Unii săteni au spus că Bakonyi avea o reputaţie bună printre muncitorii fabricii şi că nu el a construit digul, vechi de câteva zeci de ani.

Între timp, la rezervor au continuat lucrările de consolidare a digurilor şi de construire a altora, noi, după ce ministrul ungar al mediului, Zoltan Illes, a spus că o nouă avarie este posibilă în orice moment. În lacul de deşeuri se află încă 2 milioane şi jumătate de metri cubi de mâl toxic, adică de peste două ori mai mult decât cantitatea ajunsă deja în natură. Mai mult, specialiştii se tem că dacă se produce o nouă avarie la primul lac, se va sparge şi al doilea, care conţine lichide caustice.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG