Linkuri accesibilitate

Stratfor: România nu și-a consolidat poziția în Moldova


Propunerea Consiliului Investitorilor Străini: o palmă dată clasei politice din România (Adevărul).


Romania libera
rezuma o analiza a Centrului american Stratfor, care sustine ca Romania nu a reusit sa-si consolideze pozitia in Republica Moldova creand ONG-uri, institutii media si instrumente de investiti, asa cum i-au cerut-o Statele Unite. Autoritatile romane nu au dorit sa comenteze aceasta concluzie pana la elucidarea surselor folosite de Stratfor. Dupa ce explica in ce fel Moldova a devenit camp de lupta intre elementele proruse si cele prooccidentale, analiza aduce informatia ca Rusia i-ar fi cerut fostului presedinte Vladimir Voronin fie sa-l sustina pe liderul democrat Marian Lupu, fie sa faca o alianta cu partidul condus de premierul Vlad Filat. Indicatia vizeaza perioada de dupa alegerile din noiembrie si, daca este aplicata, va constitui o grea lovitura pentru alianta aflata acum la guvernare. Articolul din Romania libera consemneaza si opinia democratului Oazu Nantoi, care nu exclude, dar vede drept foarte putin probabil un accept al partidului sau pentru o coalitie cu comunistii.

Ovidiu Nahoi isi scrie editorialul pentru Adevarul in jurul a ceea ce considera ca a fost evenimentul principal al saptamanii trecute: nu retrimiterea la parlament a mult discutatei legi a pensiilor, ci propunerea, joi, de catre 12 manageri din conducerea Consiliului Investitorilor Straini, a celui mai vast program de iesire a Romanei din criza. Este un „puternic semnal de alarma” si „o palma data clasei politice, puterii si opozitiei deopotriva” – spune Nahoi. Investitorii straini se arata in acest document dispusi sa puna bani de la ei pentru ca frontierele Romaniei sa fie mai bine pazite impotriva contrabandei si a marfurilor contrafacute si, de asemenea, ca sa se poata incepe cel putin un mare proiect de infrastructura. Companiile din Consiliul Investitorilor Straini produc 30% din produsul intern brut al Romaniei cu numai 5% din forta de munca a tarii, se mai arata in Adevarul.

Despre dezumflarea proiectului opozitiei din Romania de a demara procedurile de suspendare a sefului statului scrie Dan Cristian Turturica, in Romania libera. Totul se explica prin aceea ca nicio forta politica anti-Basescu nu s-a putut defini ca alternativa mai buna la eventualele defecte ale sefului statului. „Nimeni nu va putea manipula atat de profund incat sa convinga un numar suficient de mare de persoane ca Basescu este mai daunator statului roman, societatii, decat Vantu, Voiculescu si Patriciu”.
XS
SM
MD
LG