Linkuri accesibilitate

Certitudinea unui viitor guvern de coaliție


Igor Boțan (ADEPT)
Igor Boțan (ADEPT)

Igor Boțan: „Strategia principalelor partide de a-și maximiza scorul electoral va fi depășită imediat după anunțarea rezultatelor scrutinului”.


Igor Boţan: „Viitoarea guvernare va fi una de coaliţie. Probabilitatea că va fi anume aşa este mult mai mare, decât probabilitatea că un partid politic ar putea obţine o majoritate.”

Europa Liberă: Şi atunci de ce partidele se feresc să-şi anunţe potenţialii aliaţi?


Igor Boţan: „Principalele formaţiuni, liderii acestora au explicat că la această etapă de desfășurare a campaniei electorale ei urmăresc maximizarea propriului rezultat, de aceea în avans anunţă că nu vor face alianţe. Acesta este raţionamentul care va fi depăşit imediat după ce vor fi anunţate rezultatele, la 29 noiembrie. Şi atunci vom vedea că partidele îşi lasă câmp de manevră.”

Europa Liberă: Dar băţul e cu două capete – atunci alegătorii ar putea să-i acuze de inconsecvenţă. Dacă aşa sau altfel, vor fi nevoiţi să facă alianţe temporare, cu comuniştii, de exemplu, ca să aleagă viitorul preşedinte, sau de durată.

Igor Boţan: „Este adevărat, numai că după 28 noiembrie partidele se vor vedea cu un mandat de patru ani înainte şi cu un câmp de manevră mult mai larg. Atunci vor găsi foarte multe explicaţii, de ce ţara nu poate rămâne fără o guvernare.”

Europa Liberă: În Europa capacitatea de a face alianţe demult se consideră o calitate. În condiţiile Moldovei, iată, alianţa cu adversarii politici este compromiţătoare.


Igor Boţan: „Aşa este, dar nu trebuie să uităm că clanurile economice, care stau în spatele principalelor partide deja suportă pierderi, pe care nu şi le mai pot permite pentru viitor. Este un fapt. Al doilea fapt este că Republica Moldova supravieţuieşte datorită suportului financiar din exterior. Mai cu seamă din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite. Cred că autorităţile moldovene de după alegeri vor primi un mesaj foarte, foarte clar, că nu vor mai fi susţinute financiar şi politic, dacă nu ajung la un compromis. Deci, există pârgii de influenţare atât din interior, aşa cum spuneam – clanurile economice, care stau în spate, şi din exterior suportul financiar, care vine constant în Republica Moldova şi o menţine pe linia de plutire. Să nu uităm că în acest an veniturile directe în buget din partea partenerilor de dezvoltare au atins cifra de 18 procente.”

Europa Liberă: În comportamentul Partidului Comuniştilor a intervenit o schimbare, sau nu? Judecând după lozinca lor „împăciuitoristă”, există o şansă ca ei să accepte o alianţă cu una dintre componentele actualei Alianţe pentru Integrare Europeană. Pe de altă parte, personal Voronin continuă să dea senzaţia că el va fi învingătorul şi va decide dacă să aleagă dintre adversarii lui pe cineva pentru „concubinaj”, sau nu.

Igor Boţan: „Tocmai Vladimir Voronin a fost cel care a explicat tactica formaţiunii sale în această campanie electorală. El a declarat că va critica toţi concurenţii electorali, fără excepţie, pentru a-şi maximiza rezultatul, dar formaţiunea pe care o conduce nu va urmări răzbunarea. Şi doi: el a mai declarat că în anumite circumstanţe, când partidul nu va avea destule mandate pentru a participa la guvernare sau pentru a alege şeful statului, va pleda pentru o candidatură neutră pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Deocamdată, aceste declaraţii sunt suficiente pentru a înţelege că există şanse reale pentru depăşirea crizei instituţionale din Republica Moldova. Mai mult decât atât: domnia sa declarase că va insista şi asupra modificării articolului 78 din Constituţie, după formula pe care formaţiunea respectivă a înaintat-o şi a fost înregistrată ca iniţiativă legislativă în mai curent.”

Europa Liberă: Să ne uităm acum şi în grădina Alianţei pentru Integrare Europeană. Unora li se pare perfect justificată rivalitatea, sau îndărătnicia celor patru lideri, atâta timp cât nu se ştie cum vor împărţi pielea ursului, care se mai plimbă prin pădure. Alţii spun că este vorba, de fapt, de modestie, tocmai din cauza, că nu se ştie cum va arăta clasamentul post electoral. Dumneavoastră cum credeţi? Este vorba despre modestie? Sau îndărătnicie?

Igor Boţan: „Eu cred că nu este nici îndărătnicie, nici modestie. Este vorba despre un simplu egoism politic. Dar trebuie să spunem lucrurilor pe nume: Partidul Liberal, condus de domnul Mihai Ghimpu, nu prea are câmp de manevră, deaceea supărarea lui Mihai Ghimpu pe premierul Filat nu prea contează. Fiindcă dacă se va forma o alianţă de centru-dreapta oricum vor trebui, oricum vor fi obligaţi să se împace şi să meargă împreună. Dacă nu, nici nu contează această supărare. Contează supărările dintre domnul Lupu şi domnul Filat, dar trebuie să luăm în considerare că şi relaţiile lor cu liderul comuniştilor Vladimir Voronin sunt la fel de proaste. De aceea eu cred că acest status quo în campania electorală va rămâne. Însă după alegeri, a doua zi lucrurile se vor schimba substanţial, dramatic şi alte priorităţi vor lăsa pe planul doi supărările, la care ne-am referit.”
XS
SM
MD
LG