Linkuri accesibilitate

David Grossman - laureatul Premiului Păcii al librarilor germani


David Grossman
David Grossman

„Numai pacea va transforma Israelul într-o vatra care-i va oferi un viitor“


Directorul Tîrgului international de carte din Frankfurt pe Main, Juergen Boos a declarat în fata presei ca este multumit cum s-a desfasurat anul acesta salonul, chiar daca numarul vizitatorilor, estimat la 280.000 de persoane, a fost cu 3,8 % mai mic decît anul trecut. Satisfacuti au fost si participantii din Argentina, tara care a fost invitate de onoare a celui mai mare tîrg de carte din lume.

Salonul s-a bucurat nu numai de prezenta unor scriitori renumiti, ci si de cea a unor politicieni ca ministrul german de externe Guido Westerwelle si presedinta Argentinei Kirchner, sau cea a fostului cancelar Helmut Kohl. Autori ca laureatii premiului Nobel pentru literatura, Herta Müller si Günter Grass, americanul Jonathan Franzen sau israelianul David Grossman au citit din operele lor si au participat la dezbateri publice. Herta Müller, de pilda, a citit din romanul „Leaganul respiratiei” si a vorbit apoi despre relatiile lui Oskar Pastior cu Securitatea româna.

Punctul culminant al Tîrgului a fost duminica. Atunci s-a decernat Premiul Pacii al librarilor germani. Laureatul premiului este scriitorul israelian David Grossman, în vîrsta de 56 de ani. Autorul, care si-a pierdut fiul în timpul interventiei din Liban, în anul 2006, a rostit o cuvîntare incitanta, în care si-a exprimat speranta într-o reconciliere israelo-palestiniana. „Cineva care nu crede în posibilitatea pacii“, a spus Grossman, „este deja învins.” În opinia autorului, Germania este un bun exemplu cum a reusit o tara, dupa distrugerile suferite în razboi, sa-si educe tineretul în spiritul pacii. „Numai pacea va transforma Israelul într-o vatra care-i va oferi un viitor”, a conchis Grossman.

Cuvîntarea omagiala a fost rostita de catre ex-directorul Oficiului federal pentru administrarea arhivelor fostei Securitati est-germane (Stasi), Joachim Gauck. Grossman „a fost distins cu premiul Pacii al librarilor germani pentru ca, neînfricat, refuza sa devina o parte a mecanicii de represalii,” a spus Gauck. „Oamenii nu sunt condamnati sa devina victime ale circumstantelor. Oamenii pot alege,” a adaugat Gauck.

România a fost prezenta la Frankfurt cu un stand comun. Acolo si-au expus cartile edituri ca Humanitas, Polirom, Rao, Cartea Româneasca, Paralela 45 si Nemira.

La lansarea cărții Adrianei Cârcu
La lansarea unui proiect editorial realizat de Adriana Cârcu a participat si scriitorul Johann Lippet, originar din Banat. Este vorba despre un volum de interviuri cu mai multi artisti români stabiliti în strainatate. Cartea, aparuta la editura Institutului Cultural Român, se intituleaza: „Povestea zilelor noastre. Artisti români plecati în lume”.
XS
SM
MD
LG