Linkuri accesibilitate

Pericolul iminent al unei noi deversări toxice la Ajka


Autoritățile au dispus construirea unui dig suplimentar care să facă față presiunii milioanelor de metri cubi de nămol nociv.


Într-o cursă contra cronometru, constructorii unguri înalţă un nou dig de protecţie în apropierea uzinei de aluminiu din vestul ţării pentru a preveni un nou dezastru, care ameninţă satele din împrejurime şi ecosistemul Dunării.

Nămolul toxic de culoare roşie, un amestec de apă şi metale grele, s-a revărsat cu o săptămână în urmă din rezervorul fisurat al uzinei şi a inundat câteva localităţi. Cel puţin şapte oameni au murit, iar peste 100 au fost răniţi.

Uzina de aluminium de la Ajka
Între timp, fisurile din rezervor s-au mărit ameninţând cu o deversare şi mai mare. Dar autorităţile speră că digul nou în locul celui spart va fi construit la timp pentru a împiedica milioanele de metri cubi de nămol toxic aflate încă în rezervor să se reverse. Echipele de intervenţie ale guvernului sunt ajutate de voluntari să construiască digul de 600 de metri lungime.

Secretarul de stat pentru mediu, Zoltan Illes spune că este nevoie de numai câteva zile pentru a încheia construcţia, înainte ca ploile aşteptate zilele următoare să agraveze situaţia. Illes a spus agenţiei Reuters că peretele de protecţie vechi se va nărui cu siguranţă sub presiunea a 2,5 milioane de metru cubi de nămol de rezervor.

În faţa noii ameninţări, aproape 1000 de oameni au fost evacuaţi din satul Kolontar cel mai grav inundat lunea trecută. Localnicii cred că efectele poluării satului şi terenurilor agricole se pot dovedi iremediabile. Nămolul alcalin nu doar că produce arsuri la atingere, dar are şi proprietăţi radioactive.

Jeno Hefler care locuieşte în satul învecinat Devecser a descris efectele deversării drept grave. Fiul său a suferit arsuri la ambele picioare şi va fi operat. „Munca de o viaţă mi-a fost distrusă”, spune Jeno, căutând cuvintele potrivite pentru a descrie situaţia grea în care s-a pomenit. Iar autorităţile, se plânge el, nu le spun localnicilor nimic concret despre ceea ce-i aşteaptă.

Camioane militare şi trenuri speciale se află în aşteptare la Devecser pentru a evacua populaţia rapid în caz de prăbuşire a digului vechi. Inginerii care supraveghează rezervorul spun însă că nămolul rămas este mai gros şi nu va înainta mai mult de un kilometru.

Un nou pericol a apărut astăzi. Amestecul toxic revărsat săptămâna trecută s-a uscat şi se transformă în praf. El conţine particule de metale – cadmiu, arsen şi crom periculoase la inhalare. Localnicilor şi salvatorilor li s-a recomandat să poarte măşti protectoare şi ochelari. Uniunea Europeană trimite o echipă de experţi pentru decontaminarea zonei.

Între timp, compania de aluminiu MAL aflată la originea dezastrului a cerut permisiunea guvernului să reia lucrările de producţie, spunând că nu va putea reporni uzina dacă rămâne inactivă o vreme mai îndelungată.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG