Linkuri accesibilitate

11.10 - Chișinău: Secretarul de stat la externe al României la Chișinău


Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul de externe român în 2006
Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul de externe român în 2006

Mihai Răzvan Ungureanu: „Dacă există o rezolvare a problemei transnistrene, rezolvare în care noi credem, cheia soluţiei se află, evident, la Chişinău.”


11 octombrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Secretarul de stat din Ministerul de externe al României la Chișinău.

Dan Ionescu: Secretarul de stat din Ministerul român al Afacerilor Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a sosit astăzi la Chişinău, în fruntea unei delegaţii, care va participa la o reuniune consacrată perspectivelor integrării europene. Amănunte de la Alexandru Eftode.

Delegaţia din România, în frunte cu secretarul de stat din Ministerul de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a sosit la Chişinău în după amiaza zilei de astăzi, pentru a participa mîine la şedinţa consacrată cooperării europene a unui grup sectorial al Comitetului interministerial de colaborare Bucureşti-Chişinău.

Astăzi Mihai Răzvan Ungureanu a avut o întrevedere cu şeful Misiunii OSCE de la Chişinău, William Hill. Cei doi diplomaţi au discutat subiecte ce ţin de preluarea preşedinţiei OSCE de către România la începutul anului viitor, precum şi despre problema transnistreană. La sfârşitul întrevederii, Mihai Răzvan Ungureanu a făcut declaraţii pentru presă. El a spus că discuţia a purtat „un caracter exploratoriu”, William Hill făcând o descriere detaliată a situaţiei politice de la Chişinău şi a felului în care este văzută aici soluţionarea problemei transnistrene, în preajma alegerilor prezidenţiale.

Întrebat dacă România ar putea deveni un al treilea stat garant în soluţionarea conflictului transnistrean, Mihai Răzvan Ungureanu a răspuns: „Dacă există o rezolvare a problemei transnistrene, rezolvare în care noi credem, cheia soluţiei se află, evident, la Chişinău. Şi este, credem noi, singura voce, care se poate pronunţa asupra numărului şi numelui ţărilor garante. După cum ştiţi foarte bine, până în momentul de faţă în procesul de rezolvare a problemei transnistrene sunt antrenate cu mai mult sau mai puţină influenţă, cu mai mult sau mai tărie Federaţia Rusă, Ucraina şi, bineînţeles, OSCE. Indirect şi România va fi responsabilă politic de ceea ce se va întâmpla în anul următor. Suntem convinşi, că printr-un efort comun al membrilor troicii foarte serios şi construit, pe argumente de teren, nu doar argumente politice, prin intermediul OSCE se va putea debloca procesul şi se va putea găsi şi căile optime de rezolvare.”

Să menţionăm, că delegaţia română este compusă din mai mulţi oficiali ai Ministerului de Externe, printre care directorul Direcţiei Acquis-ului comunitar, Eugen Orlando Teodorovici, directorul Departamentului programare politică, Marius Dragolea, directorul Departamentului Republica Moldova, Dan Iancu, diplomatul din Direcţia OSCE, Daniel Banu. Din delegaţia de la Bucureşti mai fac parte experţi din Ministerul Industriei şi Comerţului şi din Ministerul Transporturilor. În cadrul şedinţei de mîine a grupului sectorial al Comitetului interministerial de colaborare vor fi abordate probleme ce ţin de procesul de integrare europeană comună a României şi Republicii Moldova. În particular, părţile urmează să-şi coordoneze acţiunile în privinţa obţinerii finanţării externe pentru reconstruirea podului peste Prut în regiunea localităţilor Lipcani-Rădăuţi-Prut şi pentru construirea unei linii de tensiune înaltă în regiunea Fălciu-Cantemir.

Iată ce a declarat Mihai Răzvan Ungureanu: „Prin Comisia de integrare sperăm să găsim cele mai bune modalităţi tehnice de a finanţa, pe baza fondurilor FARE şi TACIS, proiectele transfrontaliere, astfel încât ele să nu depindă de finanţarea neregulată sau insuficientă, provenite de la bugetele naţionale ale celor două ţări. Un al doilea subiect reprezintă relaţia bilaterală propriu-zisă. Ne vom ocupa de Pactul de stabilitate şi de felul în care putem fi de folos în dublă calitate – de copreşedinţi ai Mesei întâi a Pactului de stabilitate şi de ţară cu relaţie privilegiată de apropierea Moldovei de toate proiectele pe care această strucutră le generează, mai ales în cadrul Mesei întâi. Bineînţeles, ne vom referi la toate subiectele, ce intră sub incidenţa troicii OSCE, pentru că România este şi membră a troicii, iar începând cu 1 ianuarie 2001 va deveni preşedintele în exerciţiu al organizaţiei. Situaţia din Moldova, situaţia din Transnistria nu ne sunt, din punctul aesta de vedere, indiferente.”

Să adăugăm, că mîine Mihai Răzvan Ungureanu urmează să aibă întrevederi separate cu ministrul moldovean de Externe, Nicolae Tăbăcaru, şi cu preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov. Pentru vineri, ultima zi a vizitei, este programată o întrevedere a secretarului de stat din Ministerul român de Externe cu preşedintel moldovean, Petru Lucinschi.

Din Chişinău, Alexandru Eftode, pentru Radio Europa Liberă.
*
Dan Ionescu: Tot miercuri şi-a început vizita oficială în Republica Moldova o delegaţie militară română, condusă de şeful Statului major al Armatei, generalul de divizie Mircea Chelaru. Este vorba de prima vizită la un asemenea nivel de după 1990. Delegaţia va purta convorbiri pe teme ce ţin de situaţia regională din Sud-Estul Europei, procesul de extindere al Alianţei Nord Atlantice, restrucutrarea celor două armate şi parteneriatul privilegiat dintre cele două state.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG