Linkuri accesibilitate

29 de partide înscrise în cursa legislativă din Kirghistan


Partidele pro-guvernamentale vor intra în confruntare cu partidele care se opun reformelor şi vor întoarcerea la un sistem politic prezidenţial.

Duminică, în Kirghistan au loc alegeri generale, primul vot de la îndepărtarea de la putere, în aprilie, a preşedintelui Bakiev. Este imposibil de ghicit cum va arăta noul parlament şi dacă va marca un real început al democraţiei pentru că: sunt 29 de partide înscrise, nici un partid de guvernământ (guvernul interimar este o coaliţie largă) şi numai un preşedinte interimar. O analiză a corespondentului Europei Libere Bruce Pannier.

După mai multe luni marcate de instabilitate politică şi violenţe interetnice scrutinul de duminică din Kîrghistan va fi un ultim test pentru guvernul preşedintei interimare Roza Otunbaeva. Duminică, kîrghizii vor trebui să aleagă între 29 de partide care concurează pentru cele 120 de locuri în viitorul parlament.

Vorbind astăzi jurnaliştilor de la Bişkek, Roza Otunbaeva a spus că alegerile vor avea loc în ciuda ciocnirilor violente din iunie între kîrghizi şi minoritarii uzbeci. „Scrutinul va avea loc în ciuda îndoielilor şi zvonurilor care s-au vehiculat. Ne-am pregătit foarte mult timp pentru aceste alegeri şi am depus mult efort. Suntem gata să facem faţă oricăror provocări”, a declarat Otunbaeva.

Analiştii se aşteaptă ca partidele care au susţinut în aprilie înlăturarea de la putere a fostului preşedinte Kurmanbek Bakiev să domine rezultatul alegerilor. Printre ele şi partidul de stânga Ata-Meken, condus de Omurbek Takabaev, fost preşedinte al parlamentului, şi partidul Social Democrat a fostului premier Almazbek Atambaev.

Analistul politic Tynchtykbek Tchoroev a declarat servicului kîrghiz al Europei Libere că deşi partidele enumerate mai sus se numără printre favorite, recentele dispute între regiunile de nord şi sud ale ţării pot duce la un rezultat imprevizibil.

„Cele mai importante partide care au ajuns la putere după violenţele din 7 aprilie sunt Partidul Ata-Meken şi Partidul Social Democrat. Însă după ciocnirile din iunie lucrurile s-au schimbat în politica din Kîrghistan şi aceste două partide ar putea să obţină mai puţine voturi decât au sperat” este e părere analistul.

Indiferent de rezultatul alegerilor este clar că nici un partid nu va domina în viitorul parlament, după ce a fost adoptată o lege care interzice unei formaţiuni politice să deţină mai mult de 55 de mandate în legislativul cu 120 de locuri. Nici un partid nu poate avea majoritatea.

Partidele pro-guvernamentale vor intra în confruntare cu partidele care se opun recentelor reforme constituţionale şi vor întoarcerea la un sistem politic prezidenţial în Kîrghistan.
XS
SM
MD
LG