Linkuri accesibilitate

Basarabia ca stat - o anomalie (Neagu Djuvara în Adevărul)


Subdezvoltarea economică - un avantaj (Evenimentul zilei)

Istoricul Neagu Djuvara, in varsta de 94 de ani, acorda un interviu ziarului Adevarul. Segmente importante din dialogul consemnat de George Radulescu se refera la Basarabia si la viitorul Republicii Moldova. Neagu Djuvara pastreaza convingerea ca “mai curand sau mai tarziu, aceasta anomalie – care este taierea unei provincii in care sunt peste 70% romani – va fi inlaturata. Ne aflam intr-o situatie nefireasca, similara cu aceea a Germaniei de Rasarit si nu vad de ce am fi impiedicati sa realizam din nou unirea”. Venerabilului istoric i se pare o aberatie existenta Basarabiei ca stat separat – un alt stat de limba romana! I se pun intrebari si despre problema maghiarilor din Transilvania. Ceea ce trebuie indubitabil sa li se acorde sunt drepturile firesti, dar nu autonomia, de care, considera Djuvara, nici nu au nevoie. Citam: “Ei au interesul sa fie contopiti intr-o Romania mai mare si aceasta Romanie mai mare sa fie contopita in Europa”. Despre Europa, in schimb, invitatul ziarului Adevarul nu conserva foarte mult iluzii, pornind de la considerente demografice: in toate tarile europene, migratia populatiilor schimba rapid echilibrul etnic. Romania nu face deloc exceptie. In timp ce tinerii romani parasesc tara, iar cei ramasi fac tot mai putini copii, ponderea tiganilor va fi tot mai mare, iar lor li se vor adauga alte natii care vor opta pentru aceasta tara, arata Neagu Djuvara.

Ziarul Gandul publica o stire despre dorinta Tiraspolului de a gazdui statuia lui Petru cel Mare pe care n-o mai vor noii oficiali ai primariei Moscovei.

Evenimentul zilei
prefera sa puna pe pagina electronica declaratia viceprim ministrului moldovean Valeriu Lazăr, care este si ministrul economiei in guvernul Filat. Domnia sa a spus la infiintarea Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Moldova ca cel mai mare avantaj al tarii este subdezvoltarea, fiecare sector al economiei fiind, practic, un camp virgin care asteapta investitorii.
XS
SM
MD
LG