Linkuri accesibilitate

Calendarele lui Putin


Cadourile unor tinere studente în ziaristică provoacă discuții pro și contra Putin.


Premierul rus Vladimir Putin a primit de ziua sa sărbătorită ieri un cadou cu iz erotic: câteva studente de la Facultatea de jurnalism i-au oferit un calendar în care pozează în lenjerie intimă şi îi transmit urări călduroase. Dar calendarul trimis lui Putin la împlinirea a 58 de ani a atras o măsură de răspuns, tot din partea studentelor la jurnalism. Alexandru Eftode:

„Pădurile au fost stinse, dar eu mai ard încă” – este unul din mesajele călduroase, cu dublu înţeles, care însoţesc fotografiile studentelor dezgolite de pe paginile calendarului pentru Vladimir Putin.

„Sunaţi-mă acum să vă felicit personal”, spune de pe poză luna decembrie, a cărei vestimentaţie se reduce la un brâu negru de nailon. „Luaţi-mă pilot secund” – se roagă luna iulie. „Ce-aţi spune de o a treia oară?” – îl îmbie pe Putin februarie.
„Cadoul” pentru Putin


Calendarul este ultima şi, după cum scrie agenţia Reuter, una dintre cele mai cărnoase acţiuni de imagine pentru Putin. El şi-a construit meticulos imaginea unui bărbat puternic, pozând el însuşi ba dezbrăcat până la brâu călare pe cal, ba urmărind tigrii în pădurile siberiene, ba stingând cu avionul incendiile de pădure şi turbă vara trecută.

Reacţia lui Vladimir Putin faţă de calendar rămâne necunoscută presei. Dar studentele model nu au evitat interviurile. Una dintre ele, Sandra Kostromitina spune că este mulţumită de activitatea lui Vladimir Vladimirovici Putin ca premier. „Lucrează bine, de ce să nu-i urăm la mulţi ani într-un asemenea mod original. Totul a fost organizat de prietenii mei, iar eu am căzut de acord”, spune Sandra.

Dar, la Universitatea de Stat de la Moscova, calendarul a atras rapid criticile altor studente ale Facultăţii de Jurnalism. Câteva şi-au făcut poze pentru un contra-calendar. Îmbrăcate în negru şi cu gura lipită, ele îi adresează în scris lui Putin altfel de mesaje - cine a ucis-o pe Anna Politkovskaya, sau când va fi eliberat Hodorkovsky.




Vorbind agenţiei Reuter despre calendarul erotic, studenta Nara Abdullayeva spune că este o ruşine. „Oamenii care nu ştiau nimic până astăzi despre Facultatea de jurnalism vor crede că este populată de destrăbălate”, spune Abdullayeva. Ea le cunoaşte bine pe studentele din poze şi este şocată că ele au fost în stare de aşa ceva.

Creatorii cadoului pentru Putin spun că nu s-au consultat cu primul ministru. Iar studioul care şi-a asumat drepturile de autor spune că nu reprezintă Facultatea de jurnalism, chiar dacă are denumirea „Fakultet”.

În tot cazul, decanul facultăţii, Elena Vartanova nu este impresionată de calendar. Ea găseşte calendarul „destul de frivol”, dar spune că nu este o crimă. Este o chestiune de gust, crede Vartanova. Iar gusturile nu se discută.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG