Linkuri accesibilitate

Moldova trebuie să ajungă la un consens național


Egidjus Vareikis
Egidjus Vareikis

Egidjus Vareikis (APCE): Dacă prerogativele președintelui sunt mari, ca în Franța, atunci el este ales de populație. Dacă sunt mici, cum e cazul Germaniei, atunci președintele este ales de Parlament. Moldova se aseamănă cu Franța.



Europa Libera: Dle Vareikis v-am auzit atat pe dumneavoastra, raportorul APCE in chestiunea referendumului constitutional, dar si pe dna Durieu, fostul raportor pe Moldova, ca apreciati ce s-a intamplat in Moldova in ultimul an. Am putea astepta ca, dupa alegeri, Moldova sa faca pasi inapoi?

Egidjus Vareikis: Stiti, Europa nu este chiar atat de incantata cu ceea ce se intampla in Moldova. Europa ar fi multumita daca evenimente ca cele din aprilie 2009 nu s-ar mai repeta. Moldovenii incearca sa isi rezolve acum problemele intr-un mod constitutional si nu unul revolutionar, ca in aprilie 2009. Noi dorim sa vedem o Moldova unita, politic vorbind. Nu e in regula ca fiecare partid care vine la putere incearca sa il reduca la tacere pe celalalt, asa dupa cum este aceasta lupta intre comunisti si celelalte partide. Moldova trebuie sa se prezinte aici, la Strasbourg, dupa ce in prelabil a ajuns la un consens national. In chestiunea presedintelui spre exemplu.

Regula generala, in Europa, este urmatoarea : daca responsabilitatile presedintelui sunt mari, ca in Franta, unde presedintele e ca si un rege, atunci el este ales de populatie. Daca sunt mici, cum e cazul Germaniei, atunci presedintele este ales de parlament. Situatia Moldovei se aseamana din acest punct de vedere cu Franta - presedintele moldovean are responsabilitati foarte mari - prin urmare ar fi mai bine pentru tara daca ar fi ales de intreaga populatie si nu doar de 51 de parlamentari. Sigur, noi nu putem impune schimbarea constitutiei in acest sens, insa ar fi mai bine din punct de vedere politic. Cum populatia nu a fost de acord cu schimbarea constitutiei, poate ca parlamentul va ajunge la un consens dupa alegeri sau poate va inventa o noua modalitate.

Europa Libera: Care este impresia Dvs. S-a acutizat nationalismul, vorbim de etnocratie in Moldova ?

Eigidjus Vareikis: Specificitatea Moldovei sta un legaturile istorice cu Romania si Rusia. Si sa nu uitam problema Transnistriei. Toate acestea contureaza o orientare geopolitica neclara si delicata. Spre exemplu, in tara mea Lituania, situatia a fost foarte clara. Acum 20 de ani am vrut sa mergem catre vest, toti, indiferent de partidul politic.

In Moldova situatia este mult mai complicata. Pentru anumiti oameni drumul catre vest inseamna drumul catre Romania si asta nu este acceptabil, pentru altii drumul catre est inseamna Rusia si iar nu este acceptabil. Tara nu are inca un consens in privinta viitorului sau geo-politic.

Opinia mea este ca Moldova nu este suficient de mare ca sa isi permita ceea ce noi numim o politica multi-vectoriala. Cand esti o tara mica si incerci sa faci orice in toate directiile, ai toate sansele sa devii o tara foarte usor de manipulat de catre altii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG