Linkuri accesibilitate

Spiritul Viitorului - acasă


Marin Livădaru
Marin Livădaru

Învățăturile lui Marin Livădaru din perindările sale în străinătate.

Marin Livădaru este unul dintre moldovenii care deşi îşi cîştigă banul în străinătate, revine acasă, după ce îşi face plinul, ca să pună umărul la propriu şi la figurat. Studia la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din Chişinău, juca fotbal profesionist şi avea doar 18 ani cînd a primit o ofertă din partea unei echipe de fotbal din Berlin.

Marin Livădaru: ”În ’92 a apărut fiica mea, prima fiică şi îmi era frică de viitorul ei şi jucînd deja atunci în Germania, m-am bazat pe oferta echipei din Berlin, m-am folosit de această ofertă şi am trecut cu traiul în Germania”.

A jucat fotbal timp de 3 ani, mai apoi sănătatea nu i-a mai permis să continue cariera de fotbalist.

Marin Livădaru: ”După ce am fost nevoit să mă despart de activitatea sportivă, am început să mă lupt pentru supravieţuire, într-o ţară nouă, fără limbă, fără părinţi, fără prieteni. Am început de la cea mai simplă activitate de atunci, pe care o făcea fiecare cetăţean, care trecea cu traiul în comunitatea europeană: cu automobile. Cumpăram automobile vechi şi le vindeam în Moldova, în Rusia, în Bielarus. Căpătînd experienţă deja de comerţ, de a cumpăra, a vinde, am început să îmi creez prima mea societate. Cu regret, soarta generaţiei noastre, am trecut deja prin mai multe crize financiare internaţionale, de fiecare dată, noi ca antreprenori mici am fost afectaţi”.

După afacerea cu maşinile, îmi spune că au urmat alte activităţi de antreprenoriat. Cu suportul partenerilor germani, s-a ocupat şi de creditarea afacerilor mici din Moldova, a investit şi în afaceri imobiliare şi de fiecare dată flexibilitatea şi deschiderea către lucruri noi l-au ajutat să iasă din greutăţi. Acum a creat două companii în Elveţia, unde reprezintă interesele oamenilor de afaceri ruşi, bieloruşi sau germani. L-am întrebat dacă moldovenii pe care i-a întîlnit prin străinătate au şansa să revină acasă cu bagaj mai european.

Marin Livădaru: ”Cetăţeanul din Moldova are posibilitatea în sfîrşit să vadă şi alte culturi, să înveţe alte meserii, să primească, majoritatea am observat că primesc o motivaţie de viaţă şi mulţi desigur se întorc înapoi în republică şi anume pe baza la aşa categorii de cetăţeni, Moldova cred că are un viitor”.

Europa Liberă: Credeţi că vor veni şi vor putea să facă altceva în afară de construcţii sau menaj prin casă?

Marin Livădaru: ”Desigur! Iată cum vedeţi, eu mă întorc în ţară şi încerc ceva să schimb. Nu ştiu ce se va primi, dar încerc în orice caz, îmi depun eforturile”.

În Moldova a creat o organizaţie non-guvernamentală: „Spiritul Viitorului”, prin intermediul căreia doreşte să susţină tinerii din Moldova să-şi construiască viitorul acasă. Va organiza întîlniri cu studenţii moldoveni ca să împărtăşească din experienţa sa cu ei.

Marin Livădaru: ”În comunitatea europeană eu văd, avem un foarte mare avantaj de a prelua valorile de protejare a drepturilor omului; în ceea ce priveşte partea economică, mai multe avantaje văd în Rusia, pentru că societatea umană acum se confruntă cu lupta pentru resursele naturale şi desigur că dacă de uitat pe lung timp de dezvoltare economică, noi nu putem să ignorăm Rusia, noi nu putem să ignorăm în partea de est altă piaţă puternică care creşte, de consum – China”.

Printre tinerii cu care se va întîlni, vrea să îi găsească pe cei interesaţi să se implice în proiecte şi acţiuni de asigurare şi preluare a acestor avantaje pentru Moldova.

Referindu-se la experienţa din Germania, consideră că bugetul public din Moldova suferă pentru că statul nu participă la administrarea întreprinderilor vinicole şi nu deţine nici un control asupra profitului din ramura vinicolă, astfel proprietarii privaţi activează numai în interese proprii.

Marin Livădaru: ”Astăzi în landul Niedersachsen, există un concern, care are un monopol, concernul Volkswagen. Partea statului în administrarea concernului este de peste 25%, asta asigură dreptul de veto, dreptul de a administra această ramură de producere a automobilelor. Datorită numai activităţii de la Volkswagen, bugetul landului Niedersachsen este asigurat: pentru învăţămînt, pentru medicină, pentru infrastructură”.

L-am întrebat care este cea mai de preţ învăţătură, pe care a luat-o din perindările sale prin străinătate.

Marin Livădaru: ”Toţi au tot aceleaşi tradiţii, în primul rînd dragostea familială, să crească copii, să aibă o familie puternică cu fraţii, valorile sunt peste tot egale”.

Îmi vorbeşte cu multă mîndrie despre fiicele lui: Ana şi Alexandra. Cea mai mare este elevă în clasa a douăsprezecea în Statele Unite şi joacă tenis. Chiar dacă vin în Moldova mai rar, cu cît cresc mai mari, fiicele lui se interesează de unde li se trag rădăcinile, de cultura şi limba română, iar el este fericit să împărtăşească cu ele istoria neamului nostru.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG