Linkuri accesibilitate

Mario Vargas Llosa - Premiului Nobel pentru Literatură 2010


Mario Vargas Llosa în 2009
Mario Vargas Llosa în 2009

„Literatura poate schimba viața celor care citesc, poate avea un impact asupra evenimentelor sociale, istoriei”.


Laureatul de astăzi al Premiului Nobel 2010 pentru Literatură, scriitorul hispano-peruvian Mario Vargas Llosa este, cu siguranță, una din figurile cele mai populare și admirate între scriitorii celei de-a doua jumătăți a secolului al XX-lea și, în fine, alegerea Academiei suedeze va face, pentru odată în mulți ani, unanimitate.
Vargas Llosa este binecunoscut și în spațiul literar românesc, unde i-au fost traduse, la editurile Humanitas, Cartea Românească, Rao, All și Curtea Veche peste 20 din cele circa 30 de volume de eseuri, romane, nuvele și teatru, de la debutul său literar din 1959 (culegerea de nuvele Caizii și pînă la volumul cel mai recent El sueño del celta/Somnul celtului, apărut anul acesta).

Premiul Nobel 2010 i-a fost acordat, conform motivației Academiei sudeze, „pentru cartografia pe care o face structurilor puterii și imaginile sale tranșante ale rezistenței, revoltei și înfrîngerii la nivelul individului”. In 2001, cînd a apărut unul din romanele lui Llosa cele mai pregnante ce pot fi încadrate în categoriile motivației citate, un critic de la săptămânalul britanic Times Literary Supplement afirma categoric că Sărbătoarea țapului se va impune drept romanul cel mai emblematic al Americii Latine din secolul XX, înlocuindu-l de pe piedestal pe cel al lui Gabriel Garcia Marquez, Un veac de singurătate. A stabili o ierarhie valorică între acești mari scriitori și, vreme îndelungată buni prieteni, Llosa scriind chiar o teză de doctorat despre Marquez, este inutil.
Coperta originală a romanului Sărbătoarea țapului (Editura Alfaguara)


De remarcat, alături de cariera literară și influențînd-o, cu siguranță, este parcursul politic al celor doi, ambii în tinerețe admiratori ai lui Fidel Castro și ai revoluției cubane, Llosa separîndu-se însă public în 1971de curentele de extremă-stîngă și devenind un critic sever al castrismului și al fanatismului dictatorial de orice culoare.

Născut în martie 1936 în Peru, absolvent al Academiei Militare din Lima și tot acolo licențiat în litere, cu un doctorat la Madrid (devenit cetățean spaniol în 1993), instalat în anii maturității la Paris, Llosa a fost ani de zile ziarist și profesor. De la mijlocul anilor 60 a căpătat și o notorietate literară crescîndă, și a fost tentat, concomitent, de politică, suferind în 1990 o înfrîngere majoră, învins în alegerile prezidențiale din Peru, în calitate de candidat al unei coaliții de centru-dreapta de Alberto Fujimori.

In 2007, la extrădarea din Chile a lui Fujimori, pentru a fi judecat pentru corupție, Mario Vargas Llosa acorda un interviu memorabil cunoscutului comentator David Frost, în care vorbea între altele despre rolul scriitorului în societate și în promovarea democrației: „Părerea mea este că literatura nu este numai distracție, că literatura poate schimba viața celor care citesc, poate avea un impact asupra evenimentelor sociale, istoriei. Este, desigur, un proces, unul lent, dar impresia mea este că scriitorii, intelectualii pot avea un impact asupra vieții politice. Gîndiți-vă în Europa, de exemplu, la Vaclav Havel și contribuțiile sale foarte importante, ca scriitor, intelectual, promotor al ideilor, prin folosirea unui limbaj nou, persuasiv. Așa că sînt în favoarea participării scriitorului, a intelectualilor, în dezbaterea civică, publică...

O atitudine și o producție literară pe măsură, angajate, ce i-au fost răsplătite de numeroase distincții literare, de la Premiul Cervantes și cel al Librarilor Germani, la Premiul Nobel de astăzi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG