Linkuri accesibilitate

Paul Goma omagiat în Moldova, nu și în România (Adevărul)


Sindicaliștii pedagogilor sunt nerealiști (Evenimentul zilei)

Paul Goma este omagiat in Republica Moldova la implinirea varstei de 75 de ani. In schimb, in Romania, evenimentul a trecut neobservat – arata Liviu Antonesei intr-un articol din Adevarul, care sustine ca Romania ar trebui sa-l rasplateasca pe scriitor pentru atitudinea sa intransigenta fata de regimul comunist.

Mitingul de protest al sindicalistilor romani din domeniul educatiei este comentat in presa cotidiana de pe pozitii pro si contra. In Adevarul, Eugen Chelemen isi alege unul dintre motivele de nemultumire ale cadrelor diactice: decizia autoritatilor de a inchide circa 3000 de scoli care au un numar foarte mic de elevi. Jurnalistul compara aceasta masura cu sistematizarea fortata a satelor, practicata de regimul Ceausescu. Ar fi, cu alte cuvinte, la fel de abuziva. In sprijinul acestei etichete aduce lipsa unui studiu de impact din partea autoritatilor, dar si studiile superioare facute in strainatate, si inca neechivalate ale ministrului educatiei, Daniel Funeriu.

Sorin Ionita, comentator la Evenimentul zilei, crede dimpotriva ca sindicalistii sunt nerealisti, in felul in care era personajul lui Caragiale, Conu Leonida, cand presupunea ca, intr-o republica, tot omul are un salariu bun si nici nu mai plateste bir. Copiilor din Romania li s-a inoculat treptat ideea ca “a te exprima cat mai personal este un act valoros in sine, indiferent ce prostie spui”. Vine de la sine faptul ca, la varsta adulta, respectivii confunda propria-le nemultumire cu injustitia. Chiar pledoariile televizate ale liderilor sindicali, care se bazeaza mai mult pe solidarizarea bucurestenilor cu ei, denota nesiguranta si sunt, in opinia comentatorului, un “triumf al dorintei asupra experientei”.

Despre tonusul societatii civile vine vorba si in editorialul Elenei Vijulie, din Romania libera. Articolul discuta incercarea opozitiei de a sanctiona un vot considerat nestatutar, cel de aprobare a Legii pensiilor, in Camera Deputatilor. Propunerea a fost respinsa de parlamentarii majoritatii, astfel ca presedinta Camerei Roberta Anastase nu va da socoteala pentru numaratoarea schioapa. Elena Vijulie crede ca motivul este lipsa de reactie a opiniei publice. In fata unei “avalanse de petitii, cereri si explicatii”, parlamentarii s-ar fi aratat mai vigilenti - crede jurnalista, care propune astfel preluarea acestui subiect de catre opinia publica.
XS
SM
MD
LG