Linkuri accesibilitate

Pervez Musharraf înființează din exil un nou partid


Pervez Musharraf
Pervez Musharraf

Fostul președintele al Pakistanului vrea să revină în viața politică cu ocazia alegerilor parlamentare din 2013.

Fostul preşedinte al Pakistanului, Pervez Musharraf a anunţat formarea unui nou partid, cu care vrea să revină pe scena politică a ţării sale, confruntată cu escaladarea extremismului şi cu urmările inundaţiilor catastrofale din vară. Într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere la Londra, unde s-a stabilit cu traiul, Musharraf a spus că Pakistanul ar avea nevoie de noul său partid pentru că în prezent nu există nici o forţă politică în stare să rezolve problemele tot mai grave şi tot mai numeroase ale ţării.

În vârstă de 67 de ani, Pervez Musharraf a preluat puterea în Pakistan în 1999, în urma unei lovituri de stat militare care a pus capăt regimului premierului Nawaz Shariff. După aproape nouă ani la conducerea Pakistanului, în august 2008, Musharaff şi-a dat demisia, în urma presiunilor tot mai puternice din partea coaliţiei de guvernământ.

Acum, cu ocazia lansării noului său partid, în interviul acordat EL, Pervez Musharraf recunoaşte că plecarea de la putere în urmă cu doi ani a fost şi rezultatul propriilor greşeli. Printre altele, l-a demis pe şeful Curţii Supreme de Justiţie, a decretat starea de urgenţă, iar o vreme a deţinut concomitent două funcţii cruciale: de comandant al armatei şi de preşedinte. Musharraf a declarat EL că deciziile sale controversate au fost, poate, legale, constituţionale, dar au provocat tulburări şi au avut efecte negative asupra funcţionării statului.

Fostul preşedinte pakistanez nu vrea deocamdată să precizeze când anume va reveni în ţara natala, dar spune că întoarcerea va avea loc cu destul timp înaintea alegerilor parlamentare, care sunt programate deocamdată pentru anul 2013.

Platforma lui Mushareaf pare să se bazeze pe ideea progresului şi emancipării. Partidul fostului preşedinte spune că nici o lege pakistaneză nu trebuie să contrazică preceptele Coranului, dar Musharraf insistă că această idee nu trebuie confundată cu doctrina Talibanilor. Un exemplu invocat de el în interviul cu EL este opinia fundamentaliştilor că femeia trebuie să stea tot timpul în casă şi departe de şcoală. Musharaff spune că vederile sale sunt diametral opuse, întrucât el crede că viziunea islamică asupra femeii este de fapt o femeie emancipată, nu izolată şi needucată, cum o vor Talibanii.

În privinţa vecinătăţii dificile pakistanezo-afgane, Musharraf a repetat, în interviul acordat EL, poziţia promovată şi în vremea când era preşedinte. Pervez Musharaff a recunoscut că insurgenţii islamişti folosesc teritoriul pakistanez în lupta cu forţele internaţionale din Afganistan, dar a negat categoric ceea ce spun des guvernanţii de la Kabul, anume că Pakistanul ar fi miezul problemei.

Noua formaţiune politică a fostului preşedinte, lansată oficial la Londra la 1 octombrie, a provocat reacţii amestecate în Pakistan. Foarte puţini sunt cei care cred că Musharraf ar putea recâştiga puterea prin alegeri libere şi corecte. Iar şansele îi sunt reduse şi mai mult de faptul că mulţi politicieni, inclusiv foştii lui aliaţi, ezită să i se alăture. Pervez Musharaff spune însă că nu se teme de cursele politice solitare.

Fostul preşedinte pakistanez spune că vrea să revină în politică prin forţele proprii, fără ajutor din partea cuiva. „Poporul pakistanez mă va sprijini şi mă va conduce spre victorie”, a declarat Pervez Musharraf în interviul acordat EL în exclusivitate, cu ocazia lansării noului său partid politic.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG