Linkuri accesibilitate

Islamabadul închide temporar un punct de tranzit după un atac NATO în zona de frontieră


Convoi NATO atacat de militanți islamiști lîngă Islamabad
Convoi NATO atacat de militanți islamiști lîngă Islamabad

Atacul soldat cu moartea a 3 soldați pakistanezi fusese îndreptat împotriva insurgenților afgani

Pakistanul va redeschide liniile de aprovizionare NATO catre Afganistan, inchise dupa ce trei militari pakistanezi au fost ucisi atunci cind un elicopter al Aliantei a atacat in zona de frontiera. Care sint implicatiile deciziei Islamabadului?

Pakistanul a inchis locatia de tranzit Torkham, din partea de nord-vest a tarii, joi, in semn de protest fata de atacul NATO, in urma caruia trei militari pakistanezi si-au pierdut viata. Aceasta a fost cea de-a treia incursiune a fortelor aliantei in Pakistan, in interval de o saptamina. Purtatorul de cuvint al Ministerului de Externe pakistanez a spus ca decizia initiala de a bloca accesul s-a datorat reactiilor populatiei din zona, la atacurile NATO, adaugind ca de indata ce ecoul acestora se va mai stinge, masura va fi reanalizata.

Ambasadorul pakistanez in Statele Unite, Husain Haqqani a declarat la postul de televiziune CNN ca nu se asteapta ca blocada sa dureze prea mult. Punctul de frontiera Torkham si podisul Khyber sint folosite pentru transportul de combustibil, vehicule militare, piese de schimb, haine si alte produse pentru fortele aliate care actioneaza in Afganistan. Celalalt punct de aprovizionare, Chaman a ramas deschis in tot acest interval.

Desi Statele Unite si NATO au alternative de aprovizionare pentru fortele din Afganistan, cele prin Pakistan sint cele mai ieftine si mai accesibile. Circa 80% dintre transporturile de produse nemilitare sint efectuate prin Pakistan, ajungind initial in portul Karachi, din sud.

In cursul diminetii de ieri au fost descoperite trei cadavre, cei trei fiind aparent omoriti de militanti talibani pakistanezi, ca represalii pentru atacuri americane in regiune, cu avioane fara pilot. Represaliile urmeaza la o zi dupa ce un atac american a facut 16 victime in regiune. Atacurile sunt indreptate impotriva militantilor talibani si Al-Qaida din regiune, refugiati in Pakistan la frontiera, unde pot fi prinsi cu mare dificultate de fortele aliate din Afganistan. In ultimele cinci saptamini, au fost consemnate 23 de atacuri americane in Pakistan, o cifra fara precedent. Surse de la Agentia Americana de Spionaj si Contraspionaj sustin ca unele dintre atacuri sint in legatura cu o recenta alerta cu privire la atacuri teroriste, care ar viza obiective din Europa.

Oficialitati americane discuta foarte rar despre misiunile secrete din Pakistan, spunind doar ca acestea au un mare grad de precizie si sint eficace. Liderii Pakistanului au inchis ochii pina acum la aceste atacuri, uneori oferind chiar informatii Statelor Unite pentru a le efectua. Dar decizia, fie si temporara, de a inchide frontiera indica ca Islamabadul nu permite prezenta unor forte straine sau avione cu pilot, in teritoriul national. Populatia Pakistanului se opune operatiunilor militare straine, in interiorul tarii si aceasta este o sursa majora a anti-americanismului.
XS
SM
MD
LG