Linkuri accesibilitate

Riga - alegeri parlamentare la care se prognozează o creștere a ponderei partidului etnicilor ruși


In Letonia se desfasoara alegeri parlamentare. Pentru prima data de la proclamarea independentei acestei tari baltice, membra a Uniunii Europene si NATO, sondajele de opinie arata ca partidul etnicilor rusi “Armonia Centrului ” de centru stinga ar putea sa cistige cele mai multe mandate in parlamentul cu 100 de locuri de la Riga, dar nu va obtine majoritatea absoluta, astfel incit partidul de centru dreapta al actualului premier Valdis Dombrovskis ar putea ramine la putere, premierul bucurindu-se de increderea electoratului.

Partidul Armoniei Centrului are bune relatii cu partidul Rusia Unita al premierului Rusiei Vladimir Putin si a anuntat ca, daca va cistiga alegerile, intentioneaza sa revada acordul de imprumut cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana si sa se orienteze spre o deschidere mai mare pentru investitiile si imprumuturile din China comunista si din Rusia.

Letonia a trecut prin una dintre cele mai dure recesiuni din tarile Uniunii Europene si guvernul a pus in aplicare un pachet de masuri de austeritate foarte dur si nepopular.

Sectiile de votare se inchid la ora 20, ora locala si primele rezultate sunt asteptate in cursul noptii. Din populatia de 2 milioane 200 de mii de oameni, 59 % se declara letoni, 28 % rusi si 13 % sunt polonezi, ucrainieni, lituanieni si estoni, potrivit recensamintului de anul trecut.
XS
SM
MD
LG