Linkuri accesibilitate

UE încearcă să deschidă larg porţile


Adrian Severin
Adrian Severin

Eurodeputatul Adrian Severin: „Pentru a avea efect această deschidere, trebuie ca moldovenii să fie cei care se pregătesc să treacă prin aceste porţi deschise.”

Adrian Severin: „Prima întrebare: suntem convinşi că în Republica Moldova nu toate lucrurile merg bine. De fapt, nu ştiu dacă există vreo ţară în care, inclusiv sub aspectul mecanismelor democratice, nu există loc pentru perfecţionare. Cred, însă, că, şi ăsta este din nou apelul pe care-l fac, toate forţele politice, inclusiv Partidul Comuniştilor, ar trebui să vadă care este miza adevărată a acestor alegeri şi din acest punct de vedere, în contextul actual, să discute despre această miză şi despre opţiunile majore care sunt propuse. Sunt sigur că presa poate funcţiona mai bine şi mai liber întotdeauna. Sunt sigur că legislaţia electorală poate fi totdeauna perfecţionată. Dar fundamental în acest moment este ca în contextul existent să ne adresăm problemelor principale. Şi fără îndoială că, după cum poate aţi şi observat, discursul meu nu este un discurs partizan sau ideologizat, ci este un discurs, care se doreşte transpartizan tocmai pentru că la ora actuală Moldova se confruntă cu probleme care, fără îndoială, depăşesc graniţele ideologiei unui singur partid. Deaceea am şi spus – partidele de dreapta, de centru-dreapta, de centru-stânga, de stânga ar trebui să colaboreze între ele în funcţie de marea alternativă pe care o oferă ţării şi nu în funcţie de micile diferenţe, care caracterizează în mod inevitabil programele lor. Sau în funcţie de interesele electorale pe termen scurt, care desigur întotdeauna inflamează spiritele.

Declarații transpartizane - Adrian Severin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00
Link direct


Este extrem de important şi dacă apelul va fi auzit, atunci se poate crede, ca să trec la a doua Dumneavoastră întrebare, că Uniunea Europeană poate lua în considerare trecerea Moldovei din statutul de ţară vecină, de etern vecin al Uniunii Europene, la un statut similar ţărilor la care vă refereaţi, din Balcanii de Vest. Cel puţin în ceea ce mă priveşte pe mine şi grupul pe care-l reprezint, noi am militat întotdeauna pentru ideea că extinderea n-a fost o politică greşită a Uniunii Europene, extinderea n-a fost un eşec, sau un semieşec, ci a fost un succes. Chiar dacă orice succes are şi costurile sale, n-a fost un succes gratuit, a fost un succes cu costuri. Dar costurile acestea au meritat. Şi din cauza aceasta trebuie să continuăm politica de extindere. Şi dacă vorbim de continuarea politicii de extindere, atunci părerea grupului pe care-l reprezint este aceea, că Moldova figurează sau trebuie să figureze pe lista ţărilor care pot aspira la calitatea de membru al Uniunii Europene, dacă aşa o doreşte. O calitate care, o repet, nu înseamnă să o pună în opoziţie sau în contradicţie, sau în conflict cu alţi vecin, mai mult sau mai puţin direcţi, mai mult sau mai puţin apropiaţi. Ci, dimpotrivă, să facă cooperarea dintre Uniune şi vecinii respectivi mai uşor de realizat. Dacă, însă, în Moldova starea aceasta de confuzie şi provizorat va continua, dacă în Republica Moldova partidele în acest moment crucial al istoriei ţării vor crede că este mai important să se hărţuiască politic între ele şi să urmărească unele câştiguri, mai degrabă personale pentru liderii lor, decât câştiguri pentru ţară, fără îndoială că Uniunea Europeană nu-şi poate asuma răspunderea de a acţiona, substinduindu-se cetăţenilor ţării. Până la urmă, noi încercăm să deschidem porţile noastre în sensul cel mai larg al cuvântului. Dar pentru a avea efect această deschidere, trebuie ca moldovenii să fie cei care se pregătesc să şi treacă prin aceste porţi deschise.”
XS
SM
MD
LG