Linkuri accesibilitate

Prima moțiune de cenzură împotriva guvernului Borisov


Premierul Boiko Borisov
Premierul Boiko Borisov

Socialiștii și musulmanii invocă în moțiune criza din sistemul de sănătate publică.

Partidul socialist si Miscarea pentru drepturi si libertati (Partidul etnicilor turci si al musulmanilor) au introdus astazi în parlament prima motiune de cenzura împotriva guvernului Borisov. Motiunea are ca tema criza în sistemul de sanatate publica si este semnata de 76 din cei 240 de deputati.

Ex-premierul si lider al partidului socialist, Serghei Stanisev a declarat ca înlocuirea cu o zi în urma, pentru a doua oara în decurs de un an, a ministrului sanatatii nu schimba situatia. Votul este expresie a nemultumirii cetatenilor.

Liutfi Mestan, unul din liderii partidului turc, a spus la rândul sau ca în perioada guvernarii precedente spitalele îsi primeau banii la timp si au fost modernizate. Guvernul Borisov a primit aproape 4 miliarde de euro în rezerva fiscala din care în decurs de un an a cheltuit jumatate. În aceasta perioada numarul celor ramasi fara asigurare medicala a atins 1 890 000 – fiecare al patrulea cetatean bulgar. Întreaga conducere a ministerului sanatatii încalca într-un mod grosolan legea conflictului de interese. Se face tot mai simtita lipsa de personal medical calificat. În alte tari din Uniunea Europeana pleaca la lucru tot mai multi surori medicale si medici.

Mai multe spitale au introdus astazi la tribunalul regional din Sofia o actiune împotriva Casei nationale de sanatate prin care cer plata datoriilor în valoare de peste 60 de milioane de euro pentru activitati executate. Din ministerul de finante s-a anuntat ca în cursul diminetii jumatate din datorie a fost achitata.

Tot astazi, viceprim-ministrul si ministrul de finante Simeon Diankov a introdus în parlament proiectul de buget pentru 2011. Nu se prevad reduceri de salarii si pensii. Taxele nu vor fi ridicate. Deficitul bugetar va ramâne sub 3% din PIB.
XS
SM
MD
LG