Linkuri accesibilitate

Șeful consilierilor de la Casa Albă aspiră la postul de primar de Chicago


Rahm Emanuel
Rahm Emanuel

Pleacare lui Rahm Emanuel de la Casa Alba este o mare pierdere pentru presedintele Obama.

Seful consilierilor Casei Albe isi va da astazi demisia pentru a intra in cursa pentru primaria metropolei Chicago. Ce inseamna asta pentru administratia Obama?

Rahm Emanuel, seful consilierilor Casei Albe si-a dorit dintotdeauna postul de primar la Chicago. Daca-l va obtine sau nu depinde acum de alegatori si masura in care acestia cred ca ii poate conduce bine. Surse au indicat ca Emanuel se va afla in acest weekend la Chicago pentru intilniri cu alegatorii.

Purtatorul de cuvint al Casei Albe a spus doar ca presedintele face astazi citeva anunturi de personal. Pina acum Rahm Emanuel a fost considerat una dintre cele mai influente persoane din tara. De azi incolo el va trebui sa faca fata si sa ia foarte in serios citiva politicieni locali, care sint angajati in cursa pentru postul in care s-a aflat timp de sase mandate Richard Daley – membru al unei familii politice legendare la Chicago. Victoria lui Emanuel nu e nici pe departe sigura, criticii spunind ca el este mai pregatit pentru chestiuni la nivel national, decit pentru cele practice si imediate pe care trebuie sa le rezolve un primar.

Pleacare lui Rahm Emanuel de la Casa Alba este o mare pierdere pentru presedintele Obama. Acesta a contat pina acum pe intensitatea, pasiunea politica, disciplina si relatiile din Congres ale fostului deputat Emanuel. Se anticipeaza ca cel care-i va lua locul este consilierul Pete Rouse, care este temperamental opus vulcanicului Emanuel. Rouse va detine pozitia de sef al consilierilor cu titlu interimar. Inlocuitorul lui Emanuel va fi anuntat probabil dupa alegerile din noiembrie.

Deocamdata Emanuel este confruntat cu o problema locativa, care poate deveni politica. Familia sa a mentinut locuinta din Chicago, dar chiriasii actuali refuza sa se mute pentru ca au contract de inchiriere in vigoare. Avocatul Bert Odelson spune ca aceasta situatie ridica o problema politica si anume daca absenta lui Emanuel din oras inseamna ca nu mai este rezident si in consecinta nu are dreptul sa candideze. Odelson spune ca decizia lui Emanuel de a se muta anul trecut la Washington inseamna ca el nu mai este rezident de Chicago. Aliatii actualului consilier prezidential argumenteaza ca decizia acestuia de a inchiria casa si nu a o vinde indica cu claritate ca intentiona sa revina la Chicago, ceea ce e dovedit si de faptul ca a continuat sa voteze in oras. Aceasta interpretare pare a fi imbratisata si de consiliul electoral local.
XS
SM
MD
LG