Linkuri accesibilitate

Deficite bugetare record în Irlanda, Portugalia și Spania


Demonstrații sindicale în fața instituțiilor UE
Demonstrații sindicale în fața instituțiilor UE

Reuniune a miniștrilor de finanțe UE consacrată măsurilor de austeritate ce se impun.

Irlanda, Portugalia şi Spania rămân marea preocupare a Uniunii Europene, deoarece toate se pregătesc să anunţe deficite mult peste limitele acceptabile în zona euro. Datoriile celor trei ţări–problemă dar şi măsurile de austeritate bugetară pe care le vor adopta, acestea sunt subiectele care domină reuniunea de două zile, reuniune informală, a miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană.

În aceste zile, ştirile proaste se ţin lanţ: Irlanda se pregăteşte să anunţe un deficit de 32 la sută din PIB, iar credibilitatea financiară a Spaniei a fost din nou evaluată în jos de agenţia de rating Moody’s. Ceea ce înseamnă că Spania nu poate împrumuta pe piaţa internaţionale decât în condiţii financiare foarte proaste.

Situaţia din Portugalia este la fel de îngrijorătoare, a declarat comisarul pentru economie Olli Rehn care însă a atras atenţia că guvernul minoritar de la Lisabona a anunţat ieri seară măsuri de austeritate care merg în direcţia cea bună. Anul viitor salariile bugetarilor vor fi reduse cu 5 la sută, iar TVA se va ridica cu 2 la sută la 23 la sută. De la Bruxelles, ministrul portughez de finanţe a cerut sprijinul opoziţiei în parlamentul naţional pentru acest plan de austeritate.

Revenind la Irlanda: deficitul record de 32 la sută din PIB se datorează efortului de a salva banca Anglo-Irlandeză care s-ar putea să mai aibă nevoie de bani de la stat. Dar ministrul de finanţe irlandez a asigurat că până în 2014, ţara sa va reveni la un deficit de 3 la sută, cât se cere în zona euro.

Toate aceste probleme ar putea slăbi din nou moneda unică europeană. Dar de astăzi funcţionează Fondul European de Stabilizare a zonei euro – o structură creată pe 3 ani imediat după criza greacă. Fondul are voie să emită obligaţiuni în valoare maximă de 440 de miliarde de dolari, pentru a finanţa ţări precum Spania acum, care au probleme să obţină bani pe piaţa internaţională. Obligaţiunile vor fi garantate de economiile sănătoase din zona euro, cum ar fi Germania.

Directorul fondului, bazat în Luxemburg, a anunţat însă că este puţin probabil ca ţările în criză să fie obligate să recurgă la acest ajutor. Aşa că simpla sa existenţă pare să aibă efecte benefice.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG