Linkuri accesibilitate

Inaugurarea Institutului Cultural Român la Chișinău


Iurie Leanca, H.R. Patapievici, Teodor Baconschi, Vitalie Ciobanu
Iurie Leanca, H.R. Patapievici, Teodor Baconschi, Vitalie Ciobanu

Ministrul de externe Iurie Leancă: „Acest eveniment pune în evidență regăsirea și consolidarea comunității de limba, cultura și tradiție dintre cele 2 maluri ale Prutului”.


Directorul Institutului Cultural Roman Mihai Eminescu de la Chisinau este Petre Guran. El este cel care a taiat panglica inaugurala a institutului.

Petre Guran: „Ce inseamna cultura intre 2 state? Mi-am dat seama ca e un fel de a face politica in cel mai bun sens al cuvantului. Construirea unei comunitati are nevoie de cultura. Acest Institut Cultural la Chisinau este o astfel de relatie. Un parteneriat sincer intre 2 state care se inrudesc prin limba si prin istorie.”

Teodor Baconschi, ministru al Afacerilor Externe al Romaniei, a declarat ca in urma programelor pe care le va derula, Institutul Cultural Roman, toate cliseele antiromanesti din societatea moldoveneasca se vor dovedi nefondate si depasite.

Teodor Baconschi: „Cultura vie din Romania contemporana va fi cel mai bun mesager al schimbarilor deja petrecute la noi. Va fi totodata heraldul schimbarilor care mai sunt fara indoiala necesare si in societatea romaneasca, dar va reusi sa prezinte consumatorilor de cultura din Republica Moldova – chipul unei tari atragatoare, iubitoare si fara indoiala isi va juca in continuare rolul de facilitator al parcursului european pe care Moldova s-a angajat sa-l urmeze.”

Ministrul de Externe al Republicii Moldova Iurie Leanca a spus ca inaugurare ICR la Chisinau reprezinta o noua etapa in relatiile dintre Moldova si Romania.

Iurie Leanca: „Acest eveniment pune in evidenta un adevar care cred ca nu poate fi contestat de nimeni, si anume ca regasirea si consolidarea comunitatii de limba, cultura si traditie intre cele 2 maluri ale Prutului – nu mai poate fi stavilita intr-o societate care se doreste a fi democratica si deschisa catre valorile universale si europene.”

Ministrul Culturii Boris Focsa si-a exprimat speranta în consecintele bune pe care le va avea institutul.

Boris Focsa: „Sper cu adevarat ca acest centrul sa fie ca o punte de legatura cu cultura europeana.”

Europa Libera: Daca revin comunistii la guvernare acest institut ar putea fi inchis?

Boris Focsa: „Nu cred. Cred ca tot ce tine de cultura si spirit este mult mai puternica decat multe mofturi.”

Iar academicianul Mihai Cimpoi a spus ca institutul vine sa sistematizeze relatiile culturale dintre cele doua tari.

Mihai Cimpoi: „Contextul cultural este unic, si trebuie dinamizat, si sa cunoastem mai bine valorile culturale din tara si valorile culturale romanesti din Basarabia sa fie cunoscute acolo.”

Institutul Cultural Roman este o retea cuprinsa din 17 astfel de reprezentate in capitale europene.
Previous Next

XS
SM
MD
LG