Linkuri accesibilitate

Campania electorală cu cheltuială se ține


În ce măsură sunt pregătite financiar partidele să se implice în publicitatea electorală?

Startul pentru campania electorală a fost dat. Astăzi CEC a decis că începînd de luni, 4 octombrie, partidele politice se pot înscrie în cursa electorală. Potrivit CEC, la scrutinul din 28 noiembrie pot participa 31 de formaţiuni politice înregistrate pînă acum la Ministerul Justitiei. Cît de pregătite sînt partidele să intre în campanie?

Partidele politice se arată motivate şi pregătite să înceapă campania, chiar dacă nu ştiu deocamdată cîţi bani vor avea de cheltuit. Fermitatea pe care o afişează formaţiunile este justificată, spun comentatorii, deoarece partidele şi-au dat seama încă din vară că alegerile parlamentare nu au cum sa fie ocolite.

Cornel Ciurea de la IDIS crede însă că partidele vor fi nevoite să cheltuiască mai mulţi bani în această campanie, dovadă fiind tendinţa pe care o atestă rapoartele CEC. „Nu cred că banii sau acoperirea teritorială este azi o problemă pentru un partid din alianţă sau PCRM”, spune analistul.

Cum se explică atunci faptul că unele partide n-au declarat cheltuieli în campania pentru referendum? Cornel Ciurea nu exclude posibilitatea ca aceste formaţiuni să fi decis să păstreze resursele pentru anticipate, din raţiuni de economie.

Analistul Bogdan Ţîrdea consideră că unele formaţiuni ar fi totuşi în criză de bani, exemplul AMN-ului fiind în opinia sa unul elocvent. „Nu au resursă financiară susţinută din cauza erodării imaginii liderului care nu mai atrage businessmanii înspre ei”, spune Bogdan Ţîrdea.

Liderul AMN Serafim Urechean a evitat să răspundă Europei Libere dacă formaţiunea sa este pregătită financiar să intre în campanie. „Statul pînă cînd nu finanţează partidele politice şi eu cred că atunci cînd unele partide declară că au prea multe finanţe pentru campania de alegeri, apar foarte multe semne de întrebare: dar de unde se iau aceste surse?”

Am căutat să aflu cîţi bani se gîndesc să folosească în campanie şi celelalte partide care au declarat că vor merge în alegeri. Vicepreşedintele PL Boris Vieru a spus Europei Libere că formaţiunea pe care o reprezintă va utiliza toate formele de publicitate electorală. Deputatul n-a putut însă spune dacă PL are bani suficienţi pentru o campanie eficientă.

Boris Vieru: „Din punct de vedere financiar - eu nu ştiu, nu cunosc detalii de genul ăsta”.

Europa Liberă: La referendum PL-ul n-a cheltuit bani.

Boris Vieru: „Vedeţi dumneavoastră, fiecare s-a descurcat cu resurse proprii”.

Nici fruntaşul PCRM Vadim Mişin nu s-a putut pronunţa dacă Partidul comuniştilor se consideră pregătit şi din punct de vedere financiar pentru a face faţă unei campanii electorale.

Vadim Mişin: „Vom face tot ce trebuie, ţinînd cont şi de faptul că banii trebuie cheltuiţi raţional, dar în acelaşi timp eficient”.

Pe de altă parte, analiştii consideră că nu toate formaţiunile sînt gata să vină cu un mesaj clar în faţa alegătorilor. „Probleme mari de mesaj sînt la PD fiindcă, care-i situaţia? Anul trecut ei au venit cu Lupu pacificator, Lupu preşedinte. Astăzi acest mesaj nu ştiu cît este de credibil şi nu ştiu cît este de eficient ”, conchide Bogdan Ţîrdea.

Iată replica preşedintelui de onoare al PD Dumitru Diacov: „Nu este pentru PD acuma o situaţie cînd noi trebuie să căutăm susţinători. Sînt oameni care doresc ca în RM să fie un echilibru, o înţelegere, fiindcă ceea ce avem, dacă să ne închipuim că lipseşte de pe scena politică PD, ceilalţi cine cu cine va găsi o înţelegere oarecare.”

Europa Liberă: Dar ce spuneţi de bani, are PD suficiente resurse?

Dumitru Diacov: „Din păcate nu are atîţia bani cît au concurenţii noştri dar o să încercăm să facem faţă lucrurilor. Pe unde o să mai facem economie, pe unde o să ne bazăm pe voluntariat”.

Potrivit estimărilor neoficiale, un partid care vrea să-şi asigure o pondere importantă în parlament trebuie să cheltuie în jur de 2 milioane de euro.
Previous Next

XS
SM
MD
LG