Linkuri accesibilitate

Ce înseamnă ordonanța guvernului Filat pentru nevoiași?


Vadim Pisprinciuc
Vadim Pisprinciuc

Vice-ministrul muncii Vadim Pistrinciuc: „Va fi suplimentată pensia unui grup care constitue 80% din pensionari”.

Guvernul Filat a decis acum două zile să modifice bugetul astfel încît să poată acorda nişte ajutoare pensionarilor, agricultorilor şi sinistraţilor, prin asumare de responsabilitate, fără să mai aştepte votul parlamentului. Lăsînd la o parte gîlceava pe care a stărnit-o printre membrii alianţei această decizie, se pune întrebarea cine, cum şi cît va primi din ajutorul promis de guvern.

Vice-ministrul muncii, Vadim Pistrinciuc precizează că vor fi suplimentate pensiile a 521 de mii de vîrstnici. Este vorba despre acei ce primesc pensii mai mici de 900 de lei, un grup ce constituie 80 la sută din totalul de pensionari. La aceştia se mai adaugă, potrivit vice-ministrului, cca. o sută de mii de persoane pe care autorităţile le includ în categoria de nevoiaşe întrucît nu au venituri mai mari de 530 de lei pe lună. Pe lîngă pensia sau alocaţia socială, ei vor primi în următoarele două luni, octombrie şi noiembrie, cîte un supliment de 130 de lei fiecare, fără a fi nevoiţi să treacă vreo procedură suplimentară ce ar fi să confirme conditia financiara.

Vadim Pistrinciuc: „Este un sistem automatizat, foarte clar, nu trebuie să facă nici o dovadă, toate veniturile lor sunt cunoscute, calculate – aşa că ei vor primi banii odată cu pensiile sau alocaţiile sociale fără nici o altă procedură.”

De ce totuşi guvernul nu a mers pe indexarea pensiilor, aşa cum propunea cel puţin una din componentele alianţei, Partidul Democrat condus de Marian Lupu? Pentru claritate vom spune că indexarea înseamnă creşterea pensiei corespunzător creşterii inflaţiei şi în funcţie de evoluţiile de curs valutar. Sau descreşterea în caz de deflaţie. Vice-ministrul muncii spune că ar exista mai multe motive pentru care guvernul a renunţat la indexare, care, rezumate, ar fi sa se reduca la sloganul celor precauti: cind exista bani, putem fi darnici, dar la anul s-ar putea sa fim mai zgirciti.

Din nou Vadim Pistrinciuc: „La sfîrşit de an, cînd ai şi o campanie electorală în faţă, trebuie să cauţi soluţii care să nu distorsioneze bugetul pe anul viitor. Doi, avem nişte angajamente – că vom ajusta sistemul de pensii în contextul unor reforme mai largi.”

Aluzia vice-ministrului se referă la angajamentele în faţa Fondului Monetar Internaţional, care a oferit anul trecut un împrumut guvernului, nu înainte ca acesta să se angajeze să îngheţe pensiile şi salariile la nivelul de atunci.

Un alt motiv invocat de Vadim Pistrimciuc – ajutorul trebuie să meargă spre cei mai săraci: „Să nu uităm că avem şi pensionari de elită, care primesc şi 3 şi 4 mii de lei. Am considerat că acestora nu trebuie să le majorăm.”

Iata inca un argument invocat de vice-ministrul Pistrinciuc: suplimentul bilunar pentru care a optat guvernul este mai mult decît o indexare (la o pensie, de exemplu, de 500 de lei, indexarea de 4 -5 la sută ar fi însemnat un adaos de 20-25 de lei la pensie lunar).

Colegii de alianta ai liberal-democratilor din guvern insista asupra faptului ca seful cabinetului ar fi urmarit sa obtina intii de toate dividende electorale.
Oamenii pe care i-am intilnit astazi pe strazile Chisinaului nu prea s-au dumerit insa despre ce este vorba.

- Eu nu cred aşa ceva şi nimeni n-are încredere în ei. Ei promit ca să fie aleşi de popor, dar nu avem nădejde în ei. Ar fi bine, da nu cred. O dat o dată la pensie 4 lei. Unde se poate aşa ceva?

- E o idee bună, dar bătălia asta între ei arată că nu sunt siguri. Şi ne fac şi pe noi nesiguri.

- Am auzit ieri vorbindu-se despre asta. Dar dicuţii de acestea ştiţi cîte am auzit. Pînă nu văd cu ochii mei, nu cred. Am 700 de lei pensie şi sunt foarte indignată.

Iar pentru un alt trecător, pare mai informat: E un pas înainte. Vor să ajute bătrînii şi sunt bravo pentru asta. Mă mîndresc cu aşa guvernanţi.

Pentru că nu a fost contestată de parlament, decizia unilaterală a guvernului Filat va intra în vigoare maine, adică la expirarea a 72 de ore de la adoptare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG