Linkuri accesibilitate

01 octombrie 2000 - creșterea criminalității economice


Interviu cu colonel Dumitru Strava, şeful Direcţiei de combatere a criminalităţii economico-financiare şi corupţiei din Inspectoratul General al Poliţiei










Interviul săptămânii
Realizat de Liana Ionescu
Invitat: colonel Dumitru Strava, şeful Direcţiei de combatere a criminalităţii economico-financiare şi corupţiei din Inspectoratul General al poliţiei


După 1990, criminalitatea economico-financiară a crescut pe măsură ce s-a liberalizat economia, constată colonelul Dumitru Strava. Un fenomen constant este transferul ilegal de capital de la stat la particulari, vânzările de active subevaluate, încălcarea regulilor de privatizare. Creşte numărul infracţiunilor în sistemul financiar bancar (fonduri de investiţii, bănci, asigurări).

De asemenea este constant încălcată legea când vine vorba de importuri sau exporturi. Se fac transferuri masive de capital în străinătate, sau este atras capitalul străin prin acordarea de facilităţi care încalcă legea. Toate aceste infracţiuni pun în pericol programul de reforme economice, gândit de guvern.

În domeniul financiar bancar, anchetele poliţiei au scos la iveală o serie de nereguli în acordarea creditelor dar şi a rambursări lor, deficienţe care au provocat falimente masive şi răsunătoare precum Bancorex, BancAlbina, Fondul Naţional de Investiţii.

Evaziunea fiscală este unul din fenomenele cele mai periculoase care alimentează economia subterană, mai declară colonelul Strava. Cele mai frecvente forme sunt neevidenţierea operaţiunilor economice, înfiinţarea unor firme fantomă, distrugerea documentelor, folosirea evidenţelor contabile duble, bilanţuri falsificate.
XS
SM
MD
LG