Linkuri accesibilitate

Moartea grădiniţei virtuale


Elanul vital transformat în speranță vagă și spulberat de tranziția devastatoare

În zorii tranziţiei, în satul Tătărăuca Veche, Soroca, a început construcţia unei grădiniţe mari. Dorinţa sătenilor de a avea o grădiniţă era mare. Şi ei au purces însufleţiţi la muncă. Se lucra cu elan, se lucra bine, dar… la un moment dat s-au terminat banii şi proiectul nu a mai fost realizat.

În clipa în care s-a înţeles că proiectul a eşuat, erau construite două etaje. Le puteţi vedea pe site-ul Europei Libere. Şi, iată, această construcţie cu două etaje a stat în bătaia vîntului şi a ploii ani de zile, aşteptînd să fie terminată. Pentru că toţi aceşti ani a existat speranţa vagă că grădiniţa va fi înălţată, în ciuda tranziţiei devastatoare. A existat mereu speranţa că poate vreo guvernare mai blajină va relansa halucinant construcţia îngheţată.

Ei bine, deunăzi şi această speranţă a murit. A murit grădiniţa virtuală. Cele două etaje ale construcţiei sînt demolate, iar piatra şi cărămida vor fi vîndute. Au trebuit să treacă ani de zile ca oamenii să găsească un rost pentru acea construcţie neterminată. Dacă tot nu pot face grădiniţa atîta amar de vreme, măcar să vîndă aşa-numitul “cotileţ” folosit şi să cîştige nişte bani.

În fond, povestea acestei grădiniţe care aşa şi n-a mai apărut e una emblematică pentru tranziţia moldovenească. Multe din lucrurile începute cu elan au fost spulberate de haosul ultimilor 20 de ani. Multe din proiectele frumoase au dispărut în negura timpului.

Eu aş avea un sfat pentru cei care demolează acum etajele grădiniţei neterminate. Dacă tot au nevoie de cărămidă şi piatră pentru vînzare, ar putea să folosească şi cărămizile dărîmăturii ce a fost odată librărie şi care sluţeşte şi ea ani de zile centrul satului.
XS
SM
MD
LG