Linkuri accesibilitate

Fenian: consolidarea nepotismului instituționalizat


Cultul personalității lui Kim Il-Sung
Cultul personalității lui Kim Il-Sung

Fiul, sora și cumnatul lui Kim IL Jong numiți sau promovați în ierarhia Comitetului Central al Partidului Municii.

Ce legătură există între comunism şi sushi? O carte, singura care pare să dea câteva informaţii utile despre dinastia comunistă din Coreea de nord. Iar dinastia este pe punctul de a-şi întări controlul asupra Partidului Muncii şi de a pregăti o nouă succesiune de la tată la fiu. La Fenian a avut loc ieri primul congres, în 30 de ani, al Partidului Muncii la care fiul cel mai tânăr ar lui Kim Il Jong a primit primele funcţii de conducere.

Cel mai tânăr fiu al liderului nord corean Kim Jong Il a fost ales în Comitetul Central al Partidului Muncii şi în comisia militară la numai o zi după ce fusese ridicat la rangul de general. Este prima dată când Kim Jong Un este promovat oficial. Tânărul a fost educat în Elveţia si are ceva sub 30 de ani.

Din august 2008 se speculează că în Coreea de nord se pregăteşte o nouă succesiune în dinastia comunistă, creată de Kim Il Sung. După ce s-a aflat că Kim Jong Il ar fi bolnav şi ar fi suferit un atac cerebral. Conducerea partidului pare îngrijorată că moartea subită a liderului ar putea crea haos în această ţară, condusă cu o mână de fier, dacă succesiunea nu este deja organizată.

Cine este Kim Jong Un, tânărul care se pare că va conduce Coreea de nord ? Aici intră în joc un fost bucătar japonez, specilizat în sushi, care ani de zile l-a servit pe Kim Jong Il. Iar „biblia” politologilor care studiază de la distanţă această curiozitate, numită Coreea de nord, se numeşte „Am fost bucătarul lui Kim Jong Il” scisă sub pseodonimul de Kenji Fujimoto.

Potrivit bucătarului, fiul cel mai învârstă şi-ar fi ratat şansele la succesiune după ce la începutul anilor 90 a fost prins încercând să intre ilegal în Japonia, cu un paşaport fals. Fiul mijlociu, susţine sursa din bucătărie, ar fi total dezinteresat de politică. Pe de altă parte, Kim Jong Un pare să fi fost de la bun început favoritul tatălui, fiind şi cel căruia i se atribuie ambiţii politice.

Apariţia oficială acum a lui Kim Jong Un este considerată „cea mai importată ştire de la moartea lui Kim Il Sung”, spune Peter Beck de la Universitatea din Tokyo. Iar aceşti paşi pregătitori aduc aminte de mecanismul pus la punct în anii 70 ai secolului trecut de Kim Il Sung, care încet, încet şi-a ridicat fiul în conducerea Partidului Muncii, ascensiune oficializată la penultimul congres al partidului din 1980. Ultimul a avut loc ieri.

Pe de altă parte, Gordon Flake, directorul fundaţiei Mansfield, atrage atenţia că este prea repede să se vorbească de succesiune atâta timp cât Kin Jong Il este în viaţă.

Tot la Congresul de ieri, s-a întărit controlul familiei Kim asupra partidului şi statului. Sora liderului nord coreean este acum şi membră în Biroul Politic, soţul ei este adjunctul Comisiei naţionale de apărare şi a acumulat trei noi funcţii în Biroul Politic, în Comitetul Central şi în Comisia militară, în care a fost ales şi Kim Jong Un.

„Acum nu putem decât să urmărim cu atenţie cum evoluează lucrurile, ca toată lumea” a fost comentariul adjunctului secretarului de stat american Kurt Campbell, cel mai înalt diplomat american pentru Asia de est.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG