Linkuri accesibilitate

Blestemata repriză a doua (Timpul)


Evaluarea prestației guvernului AIE (Economist)

Niciunul din ziarele de astăzi nu trece cu vederea decretul de ieri al preşedintelui interimar de a dizolva Parlamentul şi nici scandalul de pe final de mandat din Alianţa de Integrare Europeană.

„Alianţa care s-a spart ca o bulă de săpun” titrează „Moldavskie Vedomosti”, care scrie că problema acordării unui ajutor social populaţiei, asumată în mod umilateral de guvernul Filat, a devenit un adevărat punct critic pentru alianţă, iar pe din-afara acţiunii filantropice, cum ar veni, s-au pomenit cei mai mulţi dintre membrii ei. Chiar şi emiterea decretului lui Ghimpu despre dizolvarea Parlanentului s-a trecut neobservată în asemenea condiţii, conchid jurnaliştii de la MV.

Ieri alianţa şi-a dat duhul, este concluzia pe care o găsiţi în Moldova Suverană. „Totul ar fi amuzant, dacă n-ar fi atît de trist. Se pare că aceasta este afirmaţia cea mai potrivită pentru finalul de stagiune în Moldova a Teatrului absurdului şi trupa sa din AIE...”, astfel îşi începe editorialul un jurnalist de la acest ziar care semnează cu un pseudonim probabil, Casandra Furcămîndră.

Sorina Stefîrţă de la Timpul scrie că după o primă repriză de succes dintr-un meci decisiv pentru soarta noastră, referindu-se la succesele înregistrate de RM pe plan extern pe perioada actualei guvernări, evoluţiile politice din ultimele zile ne arată că nenorocita şi blestemata repriză a doua din fotbalul politic moldovenesc s-ar putea nici să nu aibă loc. Şi ar fi păcat, cînd suntem atît de aproape de a deveni o poveste de succes, scrie jurnalista.

Economist a întrebat mai mulţi analişti ce cred despre prestaţia guvernului în primul an de activitate. Cu o moştenire proastă primită de la vechea guvernare, cabinetul Filat s-a descurcat destul de bine, şi în gestionarea crizei, şi cu stabilizarea finanţelor publice, şi cu atragerea fondurilor din exterior, este concluzia unora. Există însă economişti care cred că guvernul nu a reuşit practic nimic din ceea ce se numeşte o creştere economică sănătoasă şi trăieşte doar din contul împrumuturilor externe. Criza din construcţii e pe sfîrşite, iar piaţa muncii la fel iese din criză, prin zona informală – sunt cîteva veşti bune pe care ni le mai dă Economist-ul astăzi.
XS
SM
MD
LG