Linkuri accesibilitate

Procesul de pace în Orientul Apropiat - cauzele impasului


Ierusalim
Ierusalim

Nici Netanyahu, nici Abbas nu-și pot permite politic să facă concesii în chestiunea așezărilor evreiești din teritoriile palestiniene.

Procesul de pace in Orientul Apropiat este din nou in impas. Cauza? Asezarile evreiesti din teritorii ocupate. Cum este vazuta aceasta chestiune la Washington?

Critici ai administratiei Obama spus ca aceasta comite o mare eroare, in chestiunea asezarilor evreiesti si ca aceasta eroare submineaza sansele procesului de pace. Argumentul este ca unele dintre aceste asezari – cele din Ierusalim de exemplu — in ciuda faptului ca sint ilegale, nu vor fi parasite de actualii rezidenti si de statul Israel. Chestiunea asezarilor spun acestia poate fi rezolvata daca se intelege ca esenta dezideratului sionist nu a fost o fisie de plaja din preajma Tel Avivului ci teritorii care fac acum parte din Cisiordania si unde isi are originea poporul evreu. Din perspectiva palestiniana, orice teritoriu pe care sint construite asezari evreiesti este potential scos din aria de cuprindere a unui viitor stat palestinian. Ceea ce s-a intimplat este ca, la presiunile administratiei Obama, premierul Israelului Beniamin Netanyahu a acceptat un moratoriu de zece luni cu privire la construirea de asezari evreiesti. Dar atunci cind cele zece luni s-au scurs – premierul a avut de ales intre prabusirea guvernului sau de centru dreapta si optiunea de a nu reinnoi moratoriul, ceea ce a si facut. Palestinienii par sa fi oprit negocierile, si nu se stie inca daca liderul lor Mahmoud Abbas va reveni asupra deciziei initiale.

Criticii spun ca Barack Obama a facut o greseala insistind pentru sistarea constructiei de asezari evreiesti, chiar de cind devenise clar ca Netanyahu nu va prelungi moratoriul. Facind-o – continua acestia – el a oferit un alibi palestinienilor, care pot acum da vina pe israelieni si suspenda procesul de pace. De la bun inceput presedintele a refuzat sa inteleaga – arata opozitia – ca diverse asezari au valoare diferita, din perspectiva israeliana. E drept ca nici colonisti evrei nu s-au aratat mai receptivi la argumente, unul dintre ei referindu-se de curind la presedintele Statele Unite, ceea ce s-a dorit o insulta, drept Husein. Fapt este – arata acestia – ca nici Netanyahu si nici Abbas nu-si pot permite politic sa faca concesii, in aceasta chestiune. Criticii spun ca a cere insistent Israelului sa faca ceva ce nu poate face este o eroare de judecata din partea administratiei americane.
XS
SM
MD
LG