Linkuri accesibilitate

29 septembrie 2000 - posibila liberalizare a regimului de vize UE


Petre Roman
Petre Roman

Ministrul de externe Petre Roman declară că atitudinea UE față de România s-a schimbat favorabil.

29 septembrie 2000

Actualitatea

Moderator: Radu Călin Cristea
Reporter: Sabina Fati


Petre Roman, ministru de externe, a declarat că poziţia Uniunii Europene faţă de posibila liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii români s-a schimbat „net favorabil”.

În general prin întâlniri frecvente cu politicieni şi înalţi demnitari din Uniunea Europeană şi NATO, diplomaţia română încearcă să convingă că ţara se apropie de standardele cerute pentru aderare.

Ministrul de externe Petre Roman este şi candidat la preşedinţia ţării din partea Partidului Democrat şi miza sa internă este de a convinge că în viitorul apropiat România va fi scoasă de pe lista neagră a structurilor internaţionale.

Petre Roman a precizat că din vara anului 2001, românii vor călători, în scop turistic fără vize în ţările din spaţiul Schengen. Până atunci rămân multe lucruri de făcut legate de securizarea frontierelor şi paşapoartelor.

Guvernul a finalizat şi planul de aderare la NATO pe 2001, un document care fixează ţinte concrete şi mult mai realiste decât programul pentru anul 2000. Secretarul de stat Răzvan Ungureanu a declarat: „s-a apreciat că programul este clar şi concret”.

La rândul său, adjunctul pentru probleme politice al Secretarului general NATO, Klaus Peter Kleiber a declarat că summitul NATO din 2002 va lua în considerare o serie de elemente care ţin de climatul politic din Europa, de trendurile integrării europene dar şi de realizările statelor candidate.
XS
SM
MD
LG