Linkuri accesibilitate

Gazele naturale - pîrgia Moscovei în țările est și central europene


Președintele Vaclav Klaus
Președintele Vaclav Klaus

Experţii cehi, îngrijoraţi de activităţile Kremlinului, spun că preşedintele Vaclav Klaus ar fi “deschis” uşa Moscovei, tolerând răspândirea corupţiei în politică şi mediul de afaceri.

În toamna anului trecut liderii Uniunii Europene au semnat Tratatul de la Lisabona care prevedea reforma instituţiilor europene, inclusiv crearea noii funcţii de preşedinte. Ultima ţară care nu ratificase Tratatul a fost Cehia. Preşedintele Vaclav Klaus a ales să plece la Moscova unde a lansat, alături de omologul său rus Dmitri Medvedev, critici în adresa Uniunii Europene.

Într-un final Klaus a ratificat Tratatul, însă unii l-au acuzat că, tărăgănând semnarea documentului, ar fi acţionat în interesul Kremlinului. Este şi opinia jurnalistului de investigaţie Jaroslav Plesl: “Este clar că Rusia vrea ca Uniunea Europeană să fie cât mai instabilă, iar preşedintele Klaus s-a lăsat atras în acest joc”

Se pare că un număr tot mai mare de politicieni cehi au legături cu Rusia, fapt ce ar putea îngrijora.

Experţii sunt de părere că principalul instrument de influenţă al Moscovei ar fi gazul natural. Unele din ţările Central şi Est Europene, foste ţări satelit ale URSS, depind în proporţie de 90 la sută de livrările ruseşti.

Spre deosebire de firmele occidentale care activează în propriul interes, companiile ruseşti de stat şi private acţionează în favoarea politicii externe a Kremlinului, scriu corespondenţii noştri.

Karel Randak, fostul şef al serviciului ceh de informaţii, este de părere că cele mai mari companii ruseşti acţionează pe furiş, prin intermediul companiilor deţinute de jure de cehi, dar de facto controlate de Moscova.

“Dacă ruşii vor să investească sau să preia controlul asupra unor domenii strategice în Republica Cehă, o pot face prin intermediul companiilor din Elveţia sau Europa de Vest, şi nimeni nu va putea spune că Rusia stă în spatele acestora” opinează Randak.

Un exemplu ar fi firma distribuitoare de gaze naturale ruseşti, Vemex, care de la înfiinţare, în 2001, a preluat 12 la sută din piaţa internă de gaze. Firma este controlată de Gazprom prin intermediul mai multor companii din Elveţia, Germania, Austria şi Cipru. Şi Vemex este doar una dintre multele companii pe care Gazpromul le-a înfiinţat în toată Europa.

Un alt exemplu ar fi compania petrolieră Lukoil care anul trecut a semnat cu Aeroportul Internaţional din Praga un contract de livrare a 20 la sută din combustibilul necesar. Nicio altă companie nu şi-a depus ofera la licitaţie. Conducerea companiei Lukoil a refuzat cererea Europei Libere de a-i oferi un interviu.

Experţii cehi, îngrijoraţi de activităţile Kremlinului, spun că preşedintele Vaclav Klaus ar fi “deschis” uşa Moscovei, tolerând răspândirea corupţiei în politică şi mediul de afaceri.

Experţii de la Kremlin opinează că acţiunile preşedintelui Vaclav Klaus şi altor politicieni cehi au contribuit la eşecul Uniunii Europene de a-şi consolida forţele întru apărarea intereselor comunităţii. Ceea ce îi permite Rusiei să stabilească regulile jocului în domeniul energetic.

Însă, Republicii Cehe îi revine doar un mic rol în strategia Moscovei. Un sfert din gazul necesar Europei este livrat de Federaţia Rusă, iar în prezent, Moscova construieşte două mari conducte de gaz, fapt care ar putea mări dependenţa continentului european de gazul rusesc.
XS
SM
MD
LG