Linkuri accesibilitate

Angajarea responsabilității guvernului: procedură care nedumerește


Premierul Vlad Filat
Premierul Vlad Filat

Ministrul economiei Valeriu Lazăr: „O formulă care seamănă undeva, nu ştiu, am impresia, a şantaj politic.”

Compensaţii sociale lunare, în sumă de 130 de lei, în perioada rece a anului. Atât ar putea ridica beneficiarii de pensii sau alocaţii sociale în sumă de până la 900 de lei. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Cabinetului de miniştri. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, s-a abţinut de la vot, el fiind de acord doar cu partea tehnică a deciziei, nu şi cu aspectul politic.

Valeriu Lazăr îşi motivează gestul: „Din punct de vedere profesional s-a găsit o soluţie destul de bună. Adică banii ăştia până la urmă tot la categoriile la care ne-am orientat ajung. Dar, întrebarea a fost şi care m-a făcut, de exemplu, şi pe mine să mă abţin de la vot, nu pe partea de conţinut, dar pe partea de procedură. Fiindcă, după ce am terminat discuţiile pe partea de conţinut, domnul primul ministru a propus să mergem pe angajarea responsabilităţii Guvernului. Mi se pare disproporţionată această decizie. Chiar nu se merita. Fiindcă formula, la care s-a ajuns în comun, avea toate şansele să fie votată mâine în Parlament, fără a merge pe această procedură, care sună simpatic politic, dar nu ştiu. Eu cred, chiar nu se merita pusă aşa tranşant. Şi seamănă undeva, nu ştiu, am impresia, a şantaj politic.”

De ce premierul Filat şi-ar pune acum la bătaie mandatul? L-am întrebat pe fostul vicepremier Igor Dodon, deputat comunist.

Igor Dodon: „În premieră pentru Republica Moldova se încearcă să se pună într-o situaţie de şantaj Parlamentul, prin care se spune că dacă nu sunteţi de acord, poftim, demiteţi Guvernul. Astfel, pe de o parte, în cazul în care Guvernul nu va fi demis, toate avantajele politice le va avea primul ministru Filat, sau Guvernul Filat. În cazul, dacă nu va fi de acord Parlamentul şi îl va demite, din nou domnul Filat speră că va fi demis acum, când trebuie să poarte responsabilitatea pentru majorarea preţurilor şi pentru situaţia dificilă cu construcţia caselor în Hânceşti.”

De acest proiect, aprobat astăzi de Guvern vor putea beneficia peste 500 mii de pensionari, 30 mii de familii nevoiaşe şi 60 de mii de angajaţi în sectorul bugetar, iar compensaţiile sociale vor fi acordate începând cu luna octombrie, a spus premierul Filat. Europa Liberă i-a cerut să comenteze deciziile Guvernului de astăzi fostului premier, Valeriu Muravschi.

Valeriu Muravschi: „Guvernul actual a preluat o situaţie financiară foarte complicată, în septembrie anul trecut. În timpul acesta Guvernul a încercat să stabilizeze situaţia financiară, inclusiv situaţia în buget. Părerea mea e că în mare măsură a reuşit Guvernul actual să stabilizeze situaţia. Pe parcurs, în legătură cu situaţia financiară şi cu criza financiar-economică din lume, şi în legătură şi cu creşterea preţurilor la gaze, la petrol, e clar că anul ăsta au crescut preţurile şi la noi. Respectiv, Guvernul trebuia să adopte nişte decizii de susţinere a păturilor vulnerabile. Desigur că Guvernul nu putea să o facă înainte de asta, fiindcă nu avea rezultate să vadă, care e situaţia cu PIB-ul, cu bugetul, cu încasările.”

Un alt fost premier pe timpul Alianţei pentru Democraţie şi Reforme, Ion Sturza, sugerează, că gestul domnului Filat ar fi unul asemănător cu ceea ce se întâmplă şi în Occident.

Ion Sturza: „Teoretic, el vrea să vină în faţa Parlamentului şi să ceară vot de încredere. Mulţi procedează aşa şi în plan extern, în practica internaţională. Atunci când vor să reconsolideze Alianţa, sau să-şi reconfirme pentru proiecte politice poziţia, Guvernul vine cu moţiunea de cenzură sau vot de încredere. Ceea ce ar însemna că el nu pur şi simplu vine cu vot de încredere, ci vine cu un proiect şi el cere, dacă nu votează proiectul ăsta, respectiv înseamnă că cabinetul îşi dă demisia. Dacă îl votează, înseamnă că guvernul are toată încrederea şi suportul parlamentului.”

Ce ar putea să se întâmple mâne, în cadrul Legislativului? Iată răspunsul vicepremierului Valeriu Lazăr.

Valeriu Lazăr: „Poate să se întâmple două lucruri: conform Constituţiei, în situaţia în care Parlamentul nu are reproşuri, să spun aşa, din punct de vedere politic, la gestul de astăzi al Guvernului, el nu face nimic. În 72 de ore nu se întreprinde nimic şi atunci în 72 de ore ceea ce a hotărât Guvernul devine lege, fără a fi discutat în Parlament. Deşi, repet, mie mi se pare că nu e corect, colegial. Noi avem o Alianţă, avem colegii noştri din Parlament şi se primeşte că Guvernul, prin formula asta, a exclus politicienii, a exclus Parlamentul din acest exerciţiu. O altă soluţie ar fi ca, totuşi, Parlamentul se sesizează, găseşte în acest gest al Guvernului, nu ştiu, abateri de la normalitate. Şi iniţiază procedura de cenzură. Şi dacă se iniţiază moţiunea de cenzură, ea poate fi votată nu mai devreme decât peste 72 de ore. Şi noi intrăm într-o situaţie absolut delicată. Dacă, să zicem, că se găsesc mâne, nu ştiu, nu vreau să dau sugestii gratis cuiva, se găseşte un grup de 26 de deputaţi, atunci mâne nu poate să fie ultima şedinţă a Parlamentului.”

Iniţiativa Cabinetului de miniştri poate fi, însă, contestată de un număr de cel puţin un sfert din parlamentari, care astfel pot să iniţieze o moţiune de cenzură într-un termen de 72 de ore. Dacă această iniţiativă va fi aprobată de majoritatea simplă din Legislativ, adică 50+1, atunci Guvernul Filat este obligat să demisioneze.
Previous Next

XS
SM
MD
LG