Linkuri accesibilitate

Memorandum despre pielea ursului din pădure


Victor Șelin
Victor Șelin

PSD propune PCRM o alianță pre-electorală și pretinde „doar” postul de premier în cazul unei eventuale victorii a stângii.

Social-democraţii le cer comuniştilor garanţii că îi vor accepta în calitate de parteneri după alegerile parlamentare anticipate. Omul de afaceri Victor Şelin care acum cîteva luni a preluat şefia acestui partid, le cere fruntaşilor din PCRM să semneze, de pe acum, un memorandum prin care să se oblige să le cedeze fotoliul de premier. Ce raţionamente stau la baza propunerii PSD şi cum au reacţionat comuniştii?

Social democraţii le-au prezentat astăzi comuniştilor un proiect de memorandum care ar putea fi rezumat cam în felul următor: după ce v-am ajutat să duceţi la eşec referendumul alianţei, vă mai şi ajutăm să reveniţi la putere, însă doar împreună cu noi. Vă cedăm funcţia de şef de stat, dar vrem în schimb funcţia de premier.

Secretarul general al PSD, Sergiu Corobceanu spune că social-democraţii şi-ar dori fotoliul de prim-ministru pentru că s-ar pricepe cel mai bine cum trebuie organizată economia Republicii Moldova ca să fie pusă în serviciul cetăţenilor.

Sergiu Corobceanu: “Fiecare partid politic are atuurile sale. La ora actuală, nici un partid din RM nu este gata pentru această funcţie pentru că nu au nici un plan de dezvoltare economică durabilă, pentru că nu au măsuri antictriză – adică lucruri la care PSD lucrează insistent de vreo doi ani de zile.”

După alegeri, comuniştii s-ar putea vedea puşi în situaţia să guverneze în coabitare cu partide ce se încadrează sub titlul generic “formaţiuni liberale”, iar dacă vor să evite acest “mariaj nedorit”, cred social-democraţii, comuniştii ar trebui să-şi pregătească terenul de pe acum, adică să accepte o coaliţie mai firească, adică de centru-stînga.

Sergiu Corobceanu: “Comuniştii trebuie să aleagă – vor face coaliţie cu partidele de centru-stănga, cu care împărtăşesc valori similare, sau va trebui să facă coaliţie cu partide cum ar fi PL-ul care este astăzi la guvernare.”

PSD promite să le facă concurenţă acerbă comuniştilor în viitoarea campanie electorală dacă ei vor ignora oferta. Cum au răspuns comuniştii?

Oficial, în nici un fel deocamdată. Vadim Mişin, un fruntaş al PCRM, a explicat totuşi Europei Libere ce crede despre înţelegerea pe care o pretind comuniştilor social-liberalii.

Vadim Mișin: „Eu, de exemplu, nu aş semna pînă la alegeri nici un memorandum cu nimeni. Noi ştim cu ce se sfîrşesc astfel în înţelegeri. După alegeri, e cu totul altceva. Dacă oamenii vor avea vreo încredere în aceşti băieţi şi ei vor ajunge în Parlament, atunci avem despre ce discuta. Deci, este o propunere nelalocul ei. Poate există în ea vreo logică, dar nu pînă la alegeri.”

La alegerile trecute, cînd pragul electoral era de 6 la sută, PSD-ul, condus pe atunci de fostul premier Dumitru Braghiş, a acumulat 3,7 la sută din voturile alegătorilor. După ce pragul accederii în legislative a fost coborît pînă la 4 procente, social-democraţii au prins curaj, consideră unii analişti, şi încearcă să vîndă cît mai scump pielea ursului nedoborît deocamdată.
Previous Next

XS
SM
MD
LG