Linkuri accesibilitate

Miracole rutiere


Refacerea primilor 4 km ai șoselei Soroca - Otaci


Eram într-un autobuz deunăzi care ieşea din Soroca şi se îndrepta spre Otaci. Traseul Soroca-Otaci are 50 de km şi e unul dintre cele mai jalnice, cele mai catastrofale, cu porţiuni care amintesc de bombardamentele din cel de-al doilea război mondial. Ieşeam deci din Soroca şi eram pregătit pentru o călătorie dificilă, mă aşteptam să văd acelaşi drum fisurat-găurit-hopuros.

Însă în mod miraculos, primele 3-4 km după ieşirea din Soroca am mers pe o şosea refăcută, nouă, netedă. Apoi am văzut mai mulţi asfaltori şi un compresor rutier care munceau de zor. La început, în primele clipe, am crezut că visez. Ce s-a întîmplat oare? mi-am zis. Cu două luni înainte, acest traseu părea abandonat pe vecie. Ca şi 15 ani în urmă, de altfel. Şi, iată, din senin au apărut nişte muncitori care repară temeinic şoseaua! Mărturisesc că mai toţi pasagerii din autobuz se uitau pe geam cu ochii boldiţi de uimire. Era, într-adevăr, o privelişte fantastică.

E adevărat că apoi am avut de-a face cu acelaşi drum fisurat-găurit-hopuros, dar bucuria a fost oricum enormă. Vasăzică, cineva s-a apucat să repare traseul Soroca-Otaci. Şi, de dragul adevărului, trebuie spus că această reparaţie a început în timpul guvernării Alianţei pentru Democraţie şi Reforme. Lucrul acesta nu e remarcat de cei care se ocupă acum de contabilizarea insucceselor economice ale actualei guvernări. În campaniile electorale din Moldova protagoniştii competiţiei nu obişnuiesc să observe meritele altora.

La fel de adevărat e însă şi un alt amănunt. Să refaci 4 km e bine, dar mai rămîn 46 de km. Există bani pentru repararea întregului traseu? Nu vor periclita cumva alegerile şi rezultatele lor reconstrucţia acestei şosele importante din nord-estul ţării? Cel mai dezolant scenariu pentru oamenii din acea regiune şi nu numai pentru ei ar fi ca refacerea şoselei să se oprească în preajma alegerilor sau imediat după ele. Atunci toată lumea va crede că cei cîţiva km refăcuţi au fost un simplu truc preelectoral. Eu unul abia aştept să văd dacă miracolul va avea o finalitate.
XS
SM
MD
LG