Linkuri accesibilitate

Beția măreției și indiferența electoratului


Liderii AIE luați la refec în Timpul

Asumîndu-şi rolul de observator cu experienţă al campaniilor electorale, Constantin Tănase de la Timpul face astăzi o analiză a situaţiei electorale din pragul noii campanii. Puzzelul care rezultă din această analiză nu este nici pe departe încurajator pentru alianţa de guvernămînt. Dacă, pînă acum, înfrîngerile electorale ale partidei paneuropene şi democratice erau puse pe seama unor factori abstracţi - politici, geopolitici şi etnoculturali - virtulala înfrîngere din acest an a alianţei va avea nume concrete: Filat-Lupu-Ghimpu-Urechean, constată editorialistul. Un lucru trebuie să înţeleagă toţi patru, mai adaugă el, dacă pierd alegerile şi comuniştii vor reveni la putere, iar RM va fi reîntoarsă din drumul ei firesc, nu noi, alegătorii, vom fi vinovaţi, ci ei, şi nu noi va trebui să părăsim această ţară, ci ei.

Ce le reproşează Constantin Tănase celor patru? Că nu s-au trezit din beţia propriei importanţe şi măreţii nici după eşuarea referendumului şi nu fac nimic pentru a prelua iniţiativa politică şi a merge în alegeri cu o agendă proprie.

Şi încă un semnal de alarmă tras de jurnalist – principalul inamic al alianţei în viitoarele alegeri nu va fi Voronin sau luptătorii împotriva mafiei, ci indiferenţa electoratului acestei alianţe care trăieşte o profundă stare de deziluzie.

Din articolele mai optimiste, unul rezumă declaraţiile reprezentantului permanent al FMI în Moldova făcute la o întîlnire cu jurnaliştii. Expertul FMI apreciază pozitiv activitatea guvernului şi dă chiar o speranţă celor ce aşteaptă de la guvern măriri de salarii sau pensii. Totul este posibil, dacă Guvernul va găsi rezerve, este concluzia FMI.

Congresul de ieri al Partidului Liberal este tema predilectă a mediilor de pe internet. „Moldova, de marţi seară nu mai ai Parlament”, anunţă Hotnews.md cu referire la o declarţie a preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, făcută în cadrul acestui congres, la care, printre altele, a fost reales încă pentru patru ani în funcţia de preşedinte al acestui partid.

Ghimpu REINTRONAT, Chirtoaca AVANSAT – este un titlu din stirea zilei.md care rezumă astfel ceea ce s-a întîmplat ieri la congresul PL.
XS
SM
MD
LG