Linkuri accesibilitate

Guvernul israelian nu prelungește moratoriul asupra coloniilor din Cisiordania


Hillary Clinton, Benjamin Netanyahu, Mahmud Abbas
Hillary Clinton, Benjamin Netanyahu, Mahmud Abbas

Șanse tot mai mici de continuare a negocierilor directe de pace cu palestinienii

Israelul nu a prelungit moratoriul asupra construcţiei de case în teritoriile palestiniene, ignorând apelul şi eforturile diplomatice ale administraţiei americane. Cu toate acestea, premierul Netanyahu a cerut părţii palestiniene să nu abandoneze tratativele de pace.

Se pare că negocierile directe de pace, începute cu mai puţin de o lună în urmă la insistenţele Statelor Unite, vor eşua. Se poate spune, din nou.
Premierul Netanyahu nu a prelungit moratoriul, sub presiunea partidelor care susţin extinderea coloniilor evreieşti în Cisiordania şi estul Ierusalimului, teritorii ocupate de Israel în timpul aşa numitului război de 6 zile.

În acest moment, circa 430 de mii de evrei trăiesc în peste 100 de colonii. Partea palestiniană cere îngheţarea construcţiilor, argumentând că nu va mai exista nici un teritoriu care să poată fi cedat viitorului nou stat palestinian. Este motivul pentru care preşedintele administraţie palestiniene Mahmud Abbas ameninţă că va părăsi negocierile de pace.

Abbas, ca şi premierul Netanyahu, este pus sub presiune în cadrul propriului partid Fatah. Mai mult, Abbas se teme că dacă va ceda din nou, elementele radicale, cum este organizația Hamas, vor prelua controlul asupra întregii structuri administrative palestiniene.

Premierul Netanyahu a încercat totuşi să atenueze impactul deciziei sale, cerând colonilor să dea dovadă de „reţinere” şi şi-a reafirmat dorinţa de a continua negocierile de pace.

Apel fără ecou. Chiar partidul domnului Netanyahu, Likud a organizat, imediat după expirarea moratoriului, o ceremonie de aşezare a unor pietre de temelie, într-o aşezare din Cisiordania.

La Naţiunile Unite, preşedintele administraţiei palestiniene Abbas a declarat şi el că este dispus să continue tratativele dar a avertizat Israelul că are de ales între „pace şi colonii”. Într-un interviu cu publicaţia arabă al-Hayat, Abbas a precizat că nu va părăsi negocierile de pace imediat, chiar dacă moratoriul nu este continuat, iar ministrul israelian al apărării a declarat la BBC că sunt 50 la sută şanse ca tratativele să continue.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG