Linkuri accesibilitate

Impeachment - o obsesie a opoziției


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Socialiștii și liberalii amenință cu declanșarea procedurii de suspendare a președintelui.


Purtatorul de cuvint al presedintiei romane, Valeriu Turcan i-a acuzat pe liderii opozitiei de imaturitate, dupa ce acestia l-au amenintat pe seful statului cu suspendarea. Presedintele socialistilor, Victor Ponta a declarat ca va incepe procedurile de suspendare a presedintelui Traian Basescu, iar liderul liberalilor Crin Antonescu s-a grabit sa-l sustina, desi nici unul nici celalalt nu au adus nici un fel de argumente in favoarea actiunii pe care vor sa o puna la cale.

Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie, daca, citam din Constitutie, „savirseste fapte grave care incalca prevederile Constitutiei” sau daca Parlamentul il acuza de „inalta tradare”. Pentru suspendarea sefului statului roman este nevoie de votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dar si de girul Curtii Constitutionale.

Liderul socialistilor spune ca partidul sau va declansa procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu, daca acesta va promulga legea reformarii pensiilor, lege ceruta de Fondul Monetar International, pentru a restructura cheltuielile bugetare. Opozitia acuza arcul guvernamental ca aceasta lege a trecut fara sa aiba cvorumul necesar in conditiile in care socialistii si liberalii au parasit sala de sedinte. Nu exista deocamdata suficiente date care sa certifice frauda acuzata de opozitia din Romania, iar Traian Basescu a dat de inteles ca va da unda verde acestei controversate legi a pensiilor.

Seful socialistilor avea pina de curind un discurs echilibrat si a refuzase sa se ralieze ideilor liberalilor de suspendare a presedintelui Romaniei, insa zilele trecute Traian Basescu a marturisit ca la formarea guvernului Victor Ponta a fost gata sa-si paraseasca partidul daca ar fi primit portofoliul justitiei, adaugind si alte ingrediente care l-ar putea compromite pe liderul socialist.

Ideea suspendarii presedintelui Romaniei vine pe fondul manifestatiilor de strada declansate miercuri si care continua sa se desfasare in fiecare zi dupa un calendar bine pus la punct.

Socialistii si liberalii au mai incercat sa-l inlature pe Traian Basescu si in 2007, dar suspendarea nu a putut fi concretizata fiindca la referendum marea majoritate a romanilor s-au pronuntat impotriva. Nici atunci nu au existat motive intemeiate constitutial, insa majoritatea parlamentara a fost cea care a decis. Acum opozitia se bazeaza mai degraba pe o eventuala insurgenta de strada, dupa cum au lasat sa se inteleaga liderii socialistilor si liberalilor, decit pe majoritatea parlamentara, care, desi este destul de fragila, inca il mai sustine pe Traian Basescu.

Situatia este complicata de nemultumirea crescinda a populatiei din Romania, grav afectata de criza economica, dar si de propaganda dura facuta de televiziunile de stiri care militeaza pentru debarcarea actualei puteri.
XS
SM
MD
LG