Linkuri accesibilitate

Moldova inclusă în programul ceh de asistenţă pentru dezvoltare


Ștefan Gorda
Ștefan Gorda

Ambasadorul Ștefan Gorda: „Nouă nu ne rămâne decât să fructificăm această deschidere extraordinară din partea actualelor autorităţi de la Praga”.


Ştefan Gorda: „Ministrul de Externe, domnul Karel Schwarzenberg, vicepremier, şi-a exprimat clar ambiţia de a reda o nouă dimensiune atât Parteneriatului Estic, cât şi politicii europene de vecinătate. Republica Moldova este inclusă într-un program de asistenţă pentru dezvoltare din partea Guvernului ceh, de rând cu alte patru ţări din lume. Şi nu voi face un secret din faptul că şi în această listă scurtă din cinci ţări, Republia Moldova este o prioritate. Aşa că nouă nu ne rămâne decât să fructificăm această deschidere extraordinară, care vine din partea actualelor autorităţi ale Republicii Cehe, începând de la preşedinte, Parlament, Guvern, autorităţi locale.”

Europa Liberă: Şeful diplomaţiei cehe este aşteptat la începutul săptămânii viitoare într-o vizită la Chişinău. Să ne spuneţi, care vor fi priorităţile dialogului moldo-ceh cu ocazia venirii domniei sale în capitala moldavă?

Ştefan Gorda: „Domnul Karel Schwarzenberg nu este doar ministrul de Externe al Republicii Cehe. Dumnealui conduce unul din cele mai mari partide din Republica Cehă. Are o dimensiune europeană, are o influenţă nu numai formală în landschaftul diplomatic şi politic european. Dumnealui va veni la Chişinău, vor avea loc discuţii la Ministerul Afacerilor Externe dintre cele două delegaţii. Se aşteaptă semnarea unui document, care va veni să confirme sprijinul, pe care îl acordă Republica Cehă dezideratelor de integrare europeană a Republicii Moldova. De asemenea, se aşteaptă semnarea unui acord privind colaborarea în domeniile învăţământului şi culturii. Delegaţia cehă va participa la forumul „Prietenii Moldovei” de susţinere a integrării europene a Republicii Moldova. Delegaţia va avea întâlniri în teren. Se aşteaptă deschiderea unui proiect cu finanţare din partea Cehiei, anume apeductul Prut-Nisporeni.”

Europa Liberă: Domnule Gorda, ce aspecte din experienţa cehă, din moment ce e membru al Uniunii Europene, ar fi benefice, ar fi de folos pentru Republica Moldova?

Ştefan Gorda: „De exemplu, aici sunt foarte frecvente vizitele din partea Ministerului Economiei, care se documentează atât în ce priveşte parteneriatul public-privat, experienţa cehă. Cât priveşte organizarea clusterilor, politica în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii. Nu este un secret că Republica Cehă a supravieţuit destul de bine efectelor crizei economice globale. Asta deoarece economia cehă şi politica economică a Cehiei este una deschisă, îndreptată spre dezvoltare, spre inovaţie, spre export. Specialiştii moldoveni au ce prelua. De asemenea, pe noi ne interesează colaborarea pe linia Ministerului Agriculturii. Ne interesează experienţa cehă în ceea ce priveşte trasabilitatea vinurilor şi se aşteaptă sosirea la Praga a ministrului nostru, domnul Cosarciuc, care va participa la deschiderea Zilelor culturii şi vinului Moldovei, la 26-27 octombrie curent.”

Europa Liberă: Sunt vinuri moldoveneşti pe piaţa cehă?

Ştefan Gorda: „Sigur. De exemplu, ţara care este imediat deasupra Cehiei la consumul de vinuri moldoveneşti – România, a consumat vinuri moldoveneşti în valoare de 3,5 milioane euro, apoi Cehia a consumat în valoare de 3,1 milioane euro. Obiectivul nostru este să mărim această cifră şi să ne facem vizibili pe piaţa cehă nu doar cu vinurile noastre, ci şi cu alte produse competitive.”
XS
SM
MD
LG