Linkuri accesibilitate

In jurul imunității lui Voronin (Jurnal de Chișinău, Timpul)


Mere cu chimicale (Panorama).


Tema comună a ziarelor de astăzi este în mod explicabil probabil solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare a fostului preşedinte Vladimir Voronin adresată de procurul general legislativului. Jurnal de Chişinău se uită mult prea departe înainte – trecînd peste avizul comisiei parlamentare de profil care nu se ştie dacă va fi în susţinerea demersului procuraturii, peste decizia Parlamentului care din nou nu ştie de ce natura va fi - şi scrie că în cazul în care Vladimir Voronin va fi găsit vinovat, el riscă o amendă de la 6 la 16 mii de lei sau închisoare de la doi la şase ani. Ziarul publică la fel opinia analistului politic Anatol Ţăranu care găseşte solicitarea Procuraturii drept una întîrziată ce va fi percepută de multă lume ca element de campanie. Pe de altă parte, mai crede analistul, însuşi faptul că o astfel de cerere a ajuns în Parlament, deşi părea puţin probabilă pînă acum, ar putea fi considerată o realizare a Alianţei.

Constantin Tănase de la Timpul abordează într-o cheie ironică, chiar sarcastică ştirea şi scrie că regula algoritmului, care este aplicată în Moldova la formarea guvernului – adică numărul de funcţii ce-i revin unui partid depinde de numărul de mandate ale acestuia din Parlament – ar trebui aplicată şi la „băgarea la puşcărie” a demnitarilor fostului regim. Asta ar fi însemnat că fiecărui membru al Alianţei i-ar fi revenit doi-trei foşti demnitari, iar Alianţa n-ar fi avut astăzi probleme de comunicare cu electoratul care, crede jurnalistul, dă semne de nervozitate pentru că nu i s-a dat ce i s-a promis, adică nu au fost traşi la răspundere aşa cum au promis liderii Alianţei în campania electorală cei ce au jefuit şi prădat ţara. Constantin Tănase precizează că a ajuns la această idee după ce şi-a imaginat ce „măcel sîngeros” ar putea declanşa Voronin în viitoarea campanie, pe cînd fără el totul ar fi putut decurge paşnic, conchide jurnalistul.

O altă temă care merită atenţie poate fi găsită în Panorama. Jurnaliştii de la acest ziar au efectuat o investigaţie după care au tras următoarea concluzie – merele moldoveneşti, inclusiv cele destinate exportului, sunt pline de chimicale. Medicii fitosanitari moldoveni pur şi simplu nu au pîrghii pentru a-i sancţiona pe producătorii ce utilizează preparate interzise, iar laboratoarele moldoveneşti nici nu le pot depista cel puţin. Prin urmare, conchide ziarul, ruşii ar avea dreptate, fie şi parţială, cînd ne bombardează cu embargouri.
XS
SM
MD
LG