Linkuri accesibilitate

Convorbiri Băsescu - Parvanov la Sofia


Președinții Parvanov și Băsescu
Președinții Parvanov și Băsescu

Președintele bulgar a respins posibilitatea adoptării unei declaratii comune bulgaro-române în problema romilor.

Presedintii Bulgariei si României Gheorghi Parvanov si Traian Basescu au continuat la Sofia dialogul politic trecând în revista relatiile bilaterale si parteneriatul în cadrul Uniunii Europene si NATO. O atentie speciala a fost acordata problemelor comune, precum cea a romilor în Franta si aderarea la zona Schengen. Spre deosebire de primul ministru Borisov, care a afirmat ca Sofia nu este afectata de politica Parisului fata de romi si nu a exclus posibilitatea aderarii la zona Schengen numai a Bulgariei, presedintele Parvanov a criticat politica Frantei si a spus ca aderarea individuala la zona Schengen este foarte greu de realizat întrucât va necesita importante investitii suplimentare.

Parvanov însa a respins posibilitatea adoptarii unei declaratii comune bulgaro-române în problema romilor. El a declarat: „Vom actiona, evident, în aceiasi directie pentru ca problema este a noastra si a Uniunii Europene”.

Vizita lui Traian Basescu are loc într-o perioada dificila pentru economiile celor doua tari. Spre deosebire de România, Bulgaria nu a apelat înca la credite externe si încearca sa-si rezolve singura problemele financiare. Proiectele comune în mai multe sectoare însa vor putea contribui la aplanarea efectelor crizei, a declarat presedintele Parvanov.

Traian Basescu a spus la rândul sau ca cele doua tari vor putea realiza noi poduri si una sau doua centrale hidroelectrice în cadrul strategiei dunarene. Cele doua tari vor putea colabora cu Azerbaijeanul si Georgia în vederea diversificarii surselor de gaze naturale.

România îsi va îndeplini cel tarziu în luna iunie 2011 angajamentele legate de cel de al doilea pod dunarean, a declarat Traian Basescu.

În timpul vizitei au fost semnate doua acorduri bilaterale - pentru colaborarea între organele fiscale în vederea combaterii fraudelor cu TVA si pentru acordarea de azil politic, un memorandum de colaborare economica si o declaratie pentru constructia de noi poduri dealungul Dunarii.
XS
SM
MD
LG