Linkuri accesibilitate

Un joc politic între Polonia şi Rusia


Akhmed Zakayev
Akhmed Zakayev

Ahmed Zakayev: „Pentru a mulţumi Moscova, autorităţile poloneze au iniţiat procesul de extrădare”.

Ahmed Zakayev, liderul în exil al rebelilor ceceni, s-a întors la Londra, după ce a fost reţinut în Polonia în baza unui mandat internaţional emis de Interpol, la cererea Rusiei. Zakayev, care urma să participe la Congresul Mondial al Cecenilor, a declarat că se va întoarce în Polonia pentru a participa la audierile privind extrădarea sa.

Într-un interviu cu Natalia Golţina, corespondenta serviciului rusesc al Europei Libere, Ahmed Zakayev a calificat reţinerea sa – un joc politic între Polonia şi Rusia.

Ahmed Zakayev: „Autorităţile poloneze şi procuratura generală au avut tot dreptul să ignore cererea Rusiei, pentru că în baza aceluiaşi mandat am fost reţinut de două ori, la Copenhaga în 2002 şi în Marea Britanie. Aspectul politic al problemei a prevalat asupra celui legal. Pentru a mulţumi Rusia, autorităţile poloneze au iniţiat procesul de extrădare. Mă consider o victimă, pentru că organizarea Congresului Mondial al Cecenilor a fost coordonată cu politicienii polonezi. Însă când a aflat Rusia că am să particip şi eu la acest Congres, au făcut presiuni asupra Poloniei, care, din păcate, s-a lăsat atrasă în joc”.

Liderul în exil al rebelilor ceceni a negat declaraţiile care se fac în ultimul timp precum că ideea independenţei Ceceniei nu mai este una realistă

Ahmed Zakayev: “Din contra, schimbările care s-au produs în lumea politică, au schimbat datele problemei în subiectul cecen. Unu – recunoaşterea de către Statele Unite şi Uniunea Europeană a independenţei Kosovo. Doi – recunoaşterea independenţei Osetiei de Sud şi Abhaziei de către Rusia şi trei, decizia tribunalului de la Haga privind recunoaşterea declaraţiei de independenţă a Kosovo. Aceste trei decizii politice demonstrează că problema Ceceniei rămâne pe agenda zilei”.

Ahmed Zakayev a precizat că poporul cecen nu a renunţat la ideea de a-şi obţine independenţa: “Cecenia s-a transformat acum într-un lagăr de concentrare şi, de obicei, în lagăre, oamenii încearcă să supravieţuiască, şi nu încearcă să revendice anumite drepturi. Până şi Rusia înţelege că ce se întâmplă azi în Cecenia o costă foarte scump şi totul din cauza ambiţiilor personale ale unui singur om – Vladimir Putin. Omul care a venit la putere cu ajutorul războiului cecen, nu poate recunoaşte că a făcut o greşeală. Confllictul va dura cât timp Putin va deţine o funcţie politică în Rusia, poate încă 12 ani… termen care însă nu poate înăbuşi o mişcare de eliberare naţională”.

Vara trecută, se aştepta ca autorităţile cecene să poarte discuţii cu cele din Federaţia Rusă, nu a fost să fie aşa. Zakayev declară că acestea nu au avut loc din cauza a ceea ce el numeşte nesinceritatea Rusiei.

Ahmed Zakayev: “Era o mare diferenţă între declaraţiile care se făceau şi atitudinea reală. Rusia se arăta foarte binevoitoare şi doritoare de a mă vedea acasă, însă când am înaintat câteva cereri concrete înainte de a răspunde invitaţiei, discuţiile au intrat în impas. Prima cerere se referea la cei peste 25 de mii de oameni deţinuţi în lagărele ruseşti, a doua privind predarea cadavrului lui Aslan Maskhadov şi încetarea intimidării familiilor luptătorilor ceceni. Fără rezolvarea acestor chestiuni, nu se poate vorbi despre consolidarea societăţii cecene, prin urmare nu poate fi creat un program politic unic, în baza căruia să fie încheiat un accord de pace. Moscova nu a fost gata să rezolve aceste probleme, şi astfel s-a pus capăt negocierilor”

Ahmed Zakayev a adăugat că, indiferent de circumstanţe, crede că în prezent, chestiuni care nu pot fi rezolvate în relaţia dintre Rusia şi Cecenia nu există.
XS
SM
MD
LG