Linkuri accesibilitate

Telelegislativul și telejustiția în România


Dezvaluirea modului în care votează partidele: contra bani, alocați de la guvern pentru colegiile electorale din teritoriu.


Cererea procuraturii generale din Republica Moldova de a i se ridica imunitatea lui Vladimir Voronin este anuntata de Hotnews, care a postat stirea la scurt timp dupa anuntul facut la Chisinau. Hotnews citeaza Unimedia si vine cu detalii despre natura invinuirii si despre calendarul teoretic al procedurii de ridicare a imunitatii: cererea va fi discutata de Comisia Juridica a parlamentului in termen de 15 zile iar fostul preedinte ar putea fi retinut, perchezitionat si trimis in instanta daca majoritatea simpla a parlamentarilor va fi de acord.

Saptamanalul 22 publica o analiza a Lidiei Moise pe tema acordului semnat la Baku, in Azerbaidjan, pentru proiectul gazoductului AGRI. Lidia Moise crede ca aceasta conducta alternativa la gazul rusesc e de natura sa aseze Romania intr-o pozitie cheie pe harta Europei. Beneficiile de ordin economic pot fi si ele remarcabile: compania Romgaz, care va detine traseul romanesc al conductei, va fi listata in curand la bursa cu sanse de a-si creste valoarea actiunilor, ba chiar – scrie comentatoarea - cu unele sanse de a se vedea listata si la una din busele mari europene. Proiectul AGRI are orizont deschis. Pe de o parte, Azerbaidjanul vrea sa castige bani din productia proprie de gaze si aceasta se va intampla daca intra direct pe piata europeana. Pe de alta parte, pentru ca traseul este mult mai usor de realizat tehnic decat Nabucco sau South Stream, se mai arata in revista 22.

In urma votului extrem de contestat asupra legii pensiilor, presa comenteaza foarte critic pozitia partidului de guvernamant. Dupa cum se stie, sedinta parlamentara in care a fost adoptata legea a fost declarata statutara, desi opozitia sustine ca nu a fost cvorum. Grigore Cartianu, de la Adevarul, vede aici un test important pentru Traian Basescu, care ar trebui sa nu promulge actul normativ. Cartianu avertizeaza si asupra erodarii fara precendent a autoritatii institutiilor statului, ceea ce aduce riscul intrarii in anarhie.

Silviu Sergiu vorbeste, in Evenimentul zilei, de „telelegislativ” dupa ce, scrie jurnalistul, Romania experimentase deja „telejustitia”. Cutumele periculoase din Parlamentul de la Bucuresti devin subiect de discutie doar daca s-au vazut cu ochiul liber la televizor, asa cum s-a intamplat la votarea legii pensiilor. In speta, este vorba despre dezvaluirea modului in care voteaza partidele: contra bani, alocati de la guvern pentru colegiile electorale din teritoriu.
XS
SM
MD
LG