Linkuri accesibilitate

25.09 - Chișinău: Conferința de presă a președintelui Parlamentului despre licențele de emisie


Dumitru Braghiș: „R. Moldova, luând în consideraţie situaţia social-economică care există, nu are nevoie de o dispută, de un conflict interetnic.”


25 septembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Conferința de presă a președintelui Parlamentului despre licențele de emisie.

Dan Ionescu
: O delegaţie oficială a Republicii Moldova, condusă de premierul Dumitru Braghiş, se află începând de astăzi la Moscova, într-o vizită de lucru de trei zile. Potrivit unei ştiri a agenţiei BASA-press, primele întrevederi vor avea lor la Departamentul rus pentru standarde şi cu administraţia concernului de electricitate RAO ES. Iar pentru miercuri este programată o întrevedere a premierului moldovean cu omologul său rus, Mihail Casianov, în cadrul căreea se va discuta şi problema asigurării cu gaze naturale a Republicii Moldova în perioada iernii.

Dumitru Braghiş declara anterior, că la negocierile de la Moscova se va încerca obţinerea unei reduceri a preţului de livrare a gazelor naturale, chiar dacă vicepreşedintele concernului rus Gazprom, Vasile Fadeev, aflat la sfârşitul săptămânii trecute la Chişinău, a spus că o asemenea reducere ar fi imposibilă. În ziua în care premierul Braghiş a plecat la Moscova, agenţia rusă de presă RIA Novosti a difuzat o ştire, potrivit căreiea, comisia pentru relaţii externe a Dumei de stat va solicita Guvernului Federaţiei Ruse să condiţioneze reducerea preţului la gazele naturale şi reeşalonarea datoriilor Republicii Moldova faţă de Gazprom de anularea unei decizii a Curţii de Apel, prin care mai multor posturi de radio şi de televiziune, care emit preponderent sau integral în limba rusă pe teritoriul Republicii Moldova le-a fost retrasă licenţa de emisie pentru nerespectarea legislaţiei lingvistice.

În acelaşi context, la sfârşitul săptămânii trecute ministrul rus pentru presă, Mihail Lesin, a solicitat premierului rus, Mihail Casianov şi ministrului rus de Externe, Igor Ivanov, să examineze problema oportunităţii vizitei la Moscova a premierului moldovean Dumitru Braghiş. Comentând declaraţia lui Mihail Lesin, Braghiş a spus că „prin acest scandal artificial din ajunul vizitei de lucru a delegaţiei moldovene la Mosocva, se urmăresc nişte scopuri obscure şi frânarea procesului de negocieri dintre cele două state.”

Între timp la Chişinău, preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, şi-a expus luni poziţia asupra scandalului, apărut în jurul retragerii licenţelor de emisie. Amănunte de la Eleonara Lisnic
.

Preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, a ţinut astăzi o conferinţă de presă, consacrată în exclusivitate deciziei Curţii de Apel privind retragerea licenţelor mai multor posturi de radio şi a unui post de televiziune şi reacţiilor, care au urmat acesteiea. Prin decizia amintită, instanţa a dat dreptate Clubului absolvenţilor instituiţiilor din România şi Occident într-un proces intentat împotriva Consiliului coordonator al audiovizualului.

Curtea de Apel a fost de acord cu argumentul reclamantului, potrivit căruia cele opt posturi de radio şi unul de televiziune nu respectă Legea audiovizualului în partea ce le obligă să realizeze în limba de stat cel puţin 65 % din volumul lor total de emisie. Reamintim, că majoritatea covârşitoare a acestor staţii retransmit posturi din Federaţia Rusă. În opinia şefului Legislativului, veridictul Curţii de Apel este o decizie care aprinde spiritele, dar nu soluţionează problema. Dumitru Diacov a chemat la calm toate părţile antrenate în această dispută şi le-a recomandat ziariştilor să nu contribuie la escaladarea conflictului.

Preşedintele Parlamentului Dumitru Diacov: „Punctul meu de vedere este, că această decizie, însăşi ideea, eu cred, că a apărut mai mult poate în glumă, mai mult poate în serios, la un grup de oameni tineri, care, cred eu, în felul ăsta au dorit să se manifeste, să arate că ei există, că au şi ei un punct de vedere, pe care doresc să-l apere. Dar acest punct de vedere eu nu m-aş supăra, nu le-aş da aprecieri foarte aprinse acestor oameni. Pe mine m-a mirat într-o măsură oarecare decizia judecăţii. Însuşi mersul acestui proces, care am înţeles că a fost destul de, cum să-i spun eu aşa, ca să nu trezesc alte comentarii, s-a simţit în orice caz o atmosferă destul de pripită, destul de angajată, lucru care cred că a şi dus la rezultatul la care am ajuns.

Eu socot, că Republica Moldova, luând în consideraţie situaţia social-economică care există, nu are nevoie de o dispută, de un conflict interetnic. Poate şi există interesele cuiva, noi nu trebuie să antrenăm societatea în astfel de dezbateri. Este o chestie categoric clară pentru toată lumea. Noi avem foarte multe situaţii, care sunt gata ca cineva să arunce un chibrit şi să aprindă spiritele.”

Preşedintele Parlamentului a mai cerut ca în această problemă să nu fie negrijate recomandările organizaţiilor internaţionale. Diacov a spus, că după ce în această chestiune a luat atitudine şeful Misiunii OSCE la Chişinău, William Hill, zilele acestea pe adresa Parlamentului a venit şi o scrisoare din partea înaltului comisar al OSCE pentru minorităţile naţionale, Max Van der Stoel. Ambii reprezentanţi ai OSCE sunt de părere, că statul este în drept să aplice restricţii privind limba de difuzare doar în cazul mediilor de stat, nu şi a celor private. Van der Stoel, potrivit lui Diacov, spune, că dacă guvernanţii moldoveni doresc să se emită mai mult în limba de stat, ar trebui să stimuleze posturile naţionale. Preşedintele Parlamentului nu a dorit să comenteze declaraţiile în această problemă ale unor oficiali ruşi, argumentând că opiniile exprimate de aceştea au fost personale, dar nu oficiale. Diacov a mai spus că în dimineaţa zilei de astăzi a vorbit la telefon cu preşedintele Dumei de stat a Federaţiei Ruse, Ghenadi Selezniov. Preşedintele Parlamentului a afirmat, că după ce i s-a explicat cum stau lucrurile, „Ghenadi Selezniov nu are nici o obiecţie.”

Preşedintele Parlamentului a fost de acord că limba de stat nu se aplică la nivelul stabilit de legislaţie, dar a spus că această scăpare este a Guvernului, care ar trebui să manifeste mai multă consecvenţă în domeniu. Joi, potrivit lui Dumitru Diacov, Parlamentul va examina o modificare, sau mai exact o interpretare la Legea audiovizualului. Potrivit acesteia, posturile de radio şi de televiziune, care retransmit pe teritoriul Republicii Moldova posturi străine, vor fi obligate să emită în limba de stat doar 65 % din emisiunilor lor proprii. Preşedintele Parlamentului a fost de părere, că modificarea legii va pune punct disputei. După amendarea legii, decizia Curţii de Apel poate fi anulată de instanţa judecatorească ierarhic superioară – Curtea Supremă de Justiţie.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG