Linkuri accesibilitate

Raport OMS asupra violenței juvenile


Organizația Mondială a Sănătății consideră că este esential ca guvernele să se concentreze pe operațiunile de prevenție.

40 de tineri mor zilnic in tarile europene din cauza violentei, 15.000 in fiecare an si din 10 morti violente in rindul tinerilor, 4 sunt provocate de cutite sau alte obiecte contondente. Cifrele sunt extrase dintr-un raport asupra violentei juvenile, realizat de Organizatia Mondiala pentru Sanatate si dat ieri publicitatii la Copenhaga si Londra.

„Daca ar fi adaptata experienta tarilor celor mai avansate in combaterea violentei juvenile si masurile ar fi puse in practica, in Europa, anual ar putea fi salvai 13 000 de tineri de la moarte. Cu alte cuvinte 9 din 10 morti ar putea fi evitate”, aceasta este concluzia exprimata de directorul general OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab. De aceea, principala preocupare a societatii trebuie sa fie spre prevenirea violentei, mai ales ca este in legatura si cu somajul si cu asistenta sociala.

Raportul estimeaza ca la fiecare tinar care moare in urma unei altercatii violente, exista alti 20 care sunt grav raniti, ceea ce da fenomenului o dimensiune alarmanta. Aproape in jumatate din aceste atacuri, tinerii folosesc unii impotriva altora cutite, care sunt mai usor de procurat decit armele de foc si reprezinta, in multe cazuri si un accesoriu vestimentar.

Tinerii sunt si victime, dar si agresori, mai arata raportul si 9 dintre crime au loc in medii sociale defavorizate sau cu venituri medii. In plus, alcoolul si drogurile sunt deseori elemente ce accelereaza criminalitatea. Intr-un interviu cu Europa Libera, dr. Dinesh Sethi, ofiter pentru prevenirea violentei la biroul din Roma al organizatiei explica :”Se poate face aceasta asociere ca in tarile mai bogate violenta juvenila este mai putin raspindita, dar trebuie sa avem in vedere ca in chiar tari cu venituri mari, exista o patura larga a populatiei care o duce foarte prost si la aceasta categorie vedem ca rata violentei juvenile este 4 - 5 ori mai mare decit in mediile mai instarite.”

Astfel, in categoria tarilor in care folosirea cutitelor pentru omor este o mare problema, gasim atit tari foarte bogate cit si tari cu venituri mici pe cap de locuitor : Albania este prima, urmata de Finlanda, Irlanda, Rusia si Marea Britanie.

Portul armelor albe este o problema ce se agraveaza in tari precum Belgia, Ungaria, Islanda, Israel, Italia Lituania, Macedonia. Potrivit raportului OMS, tara in care aceasta problema s-a redus substantial este Spania. Andora, San Marino si Slovacia sunt tarile fara aceasta problema.

Raportul analizeaza, tot la nivelul prosperitatii si un alt aspect si anume al ratei mortalitatii juvenile la suta de mii de locuitori: aici Moldova are o rata de 5, 26 la suta, fata de Germania, care are o rata de 0,47 %. Interesant ca dintre tarile Uniunii Europene in care criminalitatea juvenila este cea mai raspindita fac parte tarile baltice. Daca in Kirghistan rata mortalitatii juvenile din cauza violentei este de 7,74, Lituania, Estonia si Letonia vin imediat apoi cu rate de 7 si peste 7 la suta, urmate de Israel si Georgia. Dupa Georgia, se afla Republica Moldova.

Nu numai saracia, dar si recente conflicte armate pot fi o explicatie pentru aceasta sitautie, dar daca ea este valabila pentru Israel, Georgia si intrucitva Kirghistan, nu sta in picioare in ceea ce priveste tarile baltice. Si atunci, care sa fie explicatia ?

Raportul avanseaza ipoteza ca tineretea este o perioada de vulnerabilitate si ca radacina comportamentului violent poate fi gasita in copilarie. „O persoana care a fost abuzata sau neglijata in copilarie ar putea sa devina o persoana cu un comportament agresiv”, scrie raportul. Un copil care a fost umilit in scoala, asupra caruia s-au exercitat presiuni fizice, care a fost batut, abuzat sau abandonat de parinti, are mai multe sanse ca in adolescenta sau tinerete sa devina violent decit un copil care s-a bucurat de grija si intelegerea familiei. Raportul arata ca este o legatura strinsa intre alcool, drog si folosirea armelor.

Dr Dinesh Sethi :”Familia este foarte importanta si apoi societatea. Daca, de exemplu, intr-o societate este acceptabil sa iti bati copilul, daca la scoala copiii sunt supusi unor presiuni fizice si psihice, daca, in general, societatea accepta ideea ca violenta rezolva anumite probleme, atunci toate aceste elemente contribuie la cresterea ratei moralitatii juvenile prin acte de violenta”.

Raportul considera, pe baza cercetarii facute ca este esential ca guvernele sa se concentreze pe operatiunile de prevenire a violentei juvenile. Este si mult mai eficient economic. Din nou, dr. Dinesh Sethi : „Cercetarea noastra arata ca investitia in programe de educare ale parintilor, in programe pre scolare pentru copiii, programe de dezvoltare sociala, reducerea accesului la bauturi si droguri, toate aceste actiuni pot fi facute si au rezultate.Se poate legifera o virsta minima pentru cumpararea de bauturi alcoolice, sau de cumparare a cutitelor, se pot face campanii de informare pentru prevenirea violentei, toate acestea sunt investitii si cred ca este nevoie de o abordare multidisciplinara: sectorul de sanatate publica sa colaboreze cu justitia, cu invatamintul, cu serviciile sociale pentru a face aceasta investitie. Dar exista dovezi ca aceasta investitie merita facuta. Pentru fiecare dolar sau euro investit in aceste programe, se economisesc mai tirziu alti bani. Pentru programele prescolare, de exemplu, daca investeti un euro, economisesti mai tirziu, 9 euro !”
XS
SM
MD
LG