Linkuri accesibilitate

„Ca tot ce facem este o glumă”


Jon Stewart cu ocazia unui interviu acordat RFE
Jon Stewart cu ocazia unui interviu acordat RFE

Manifestația preconizată de actorii Stewart și Colbert va avea loc la 30 octombrie, cu doar trei zile înainte de alegeri.


Două vedete ale comediei politice americane – Jon Stewart si Stephen Colbert – au anuntat ca vor organiza in toamna, la Washington, mitinguri politice. Este sau nu o gluma ? Corespondent Europei Libere in capitala americana, Valeriu Sela.

„Ca tot ce facem este o glumă” – a spus un apropiat al celor doua programe, prezentindu-se in traditia showurilor drept „o oficialitate din cadrul administratiei”. Cei doi comici, de orientare politica liberala, doresc ca prin manifestatie sa arunce manusa unui journalist radio conservator, Glenn Beck, care a organizat si el un miting si vorbeste des despre maniera in care republicanii se prezinta in numar mare la astfel de manifestatii, ca dovada ca actualul ciclu electoral ii intereseaza in mare masura.

„Vom demonstra cit este de ridicol Glenn Beck pentru ca doi comici vor fi in stare sa adune chiar mai multa lume” – a spus sursa citata. Manifestatia preconizata de Stewart si Colbert va avea loc la 30 octombrie, cu doar trei zile inainte de alegeri. Pe reteaua Facebook, circa 98 de mii de persoane au spus ca intentioneaza sa participe, alti 50 de mii ca ar putea participa. Heather Smith, presedinta organizatiei Rock the Vote a spus ca indiferent daca este sau nu o gluma, mitingul de la 30 octombrie le va reaminti tinerilor ca peste trei zile vor fi alegeri, ceea ce nu e deloc rau.

Aceasta originala initiativa este o ultima sansa pentru democrati sa mobilizeze segmentul demografic care i-a propulsat la Casa Alba, acum doi ani—tinerii. Mitingul nu va include politicieni ci vedete din lumea spectacolului. Stewart si Colbert vor lua deciziile principale cu privire la eveniment, dar sint ajutati de doua persoane, care in trecut au fost consilieri ai presedintelui Clinton.

Acum ca ideea pare a se materializa—a fost depusa o cerere de permis – democratii dezbat cum pot folosi ocazia. Unii au temerea ca un mare eveniment la Washington in weekendul premergator alegerilor va mobiliza prea multi democrati, care ar fi putut sa faca campanie, pe ultima suta de metri. Dar cei mai multi cred ca, dimpotriva, mitingul-spectacol va introduce o noua energie in campania letargica a democratilor. Si chiar daca Stewart si Colbert se feresc sa creeze un eveniment politic, organizatii democrate cum este MoveOn, o vor face. Organizatorii cred ca un show de comedie politica reflecta spiritul unei generatii, cea tinara, care, de la alegerea lui Obama a devenit mai cinica, din cauza lentoarei schimbarii si atmosferei partizane de la Washington.
XS
SM
MD
LG