Linkuri accesibilitate

Jurnalist din Donețk maltratat de poliție


Artion Furmaniuc
Artion Furmaniuc

Întețirea criticilor la adresa regimului Ianucovici că nu apără libertatea mediilor de informare.


Artion Furmaniuc susţine că a fost bătut de poliţie, de două ori, după o încăierare pe stradă cu un grup de necunoscuţi. Incidentul s-ar fi petrecut vinerea trecuta. Furmanic povesteşte că poliţia i-a pus cătuşe lui, fratelui său şi unui prieten fără să explice de ce. Când a încercat să se opună, a fost bătut. De doi poliţişti, îşi aminteşte el, dar fratele lui susţine că erau trei.

În tot cazul au fost duşi la staţia de poliţie unde Furmaniuc ar fi fost din nou maltratat. După care toţi au fost eliberaţi, fără să fi fost acuzaţi de ceva, fără nici o explicaţie. Jurnalistul are câteva coaste rupte, o lovitură serioasă la ochi şi multe vânătăi.

Ştirea maltratării jurnalistului din Doneţk a stârnit reacţii şi comentarii furioase pe internet, unde mulţi au acuzat poliţia de brutalitate şi corupţie. În consecinţă, astăzi şeful poliţiei din Doneţk a ţinut o conferinţă de presă în care a explicat că cele două grupuri au fost aduse la poliţie, unde au continuat să se bată, motiv pentru care poliţia a fost obligată să intervină cu forţa. Mai mult, el a susţinut să Furmaniuc era beat şi că nu ar fi spus că este jurnalist. Afirmaţie la care Furmaniuc, prezent la conferinţa de presă, a reacţionat furios.

Nu este clar dacă incidentul este legat de munca de jurnalist a lui Furmaniuc. Fapt este că a avut loc la numai o zi după ce pe pagina de internet a redacţiei ucrainiene a Europei Libere apăruse un articol semnat de Furmaniuc, în care acuza autorităţile locale şi poliţia de corupţie.

Este al doilea ziarist agresat in regiunea Doneţk în mai puţin de o săptămână. Mai mult, incidentul vine la scurt timp după dispariţia altui jurnalist, de la ziarul Novi Stil, bănuit între timp că ar fi mort. Vasili Klimentiev era cunoscut pentru articolele sale critice şi dezvăluirea unor scandaluri de corupţie.
În Ucraina se înteţesc oricum criticile la adresa regimului Ianucovici, acuzat de jurnaliştii locali dar şi de organizaţii internaţionale că nu apără libertatea mediilor de informare.

Publicitul ucrainean Stanislav Fedorciuk recunoaşte că în cei cinci ani ai regimului Iuşcenco, jurnaliştii au uitat că trebuie să se apere, că autorităţile nu pot fi de partea lor. Pentru regimul actual, este de părere Fedorciuk, jurnalişti sunt o ameninţare: spun, scriu adevărul şi o fac profesionist.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG