Linkuri accesibilitate

Nemuncă și abuzuri în sistem


Președintele român Traian Băsescu: Lupta României cu criza a fost îngreunată de o criză de încredere.


Presedintele Romaniei, Traian Basescu a venit in fata Parlamentului cu un mesaj ramificat, incercind sa raspunda in acelasi timp nemultumirilor populatiei, criticilor opozitiei si chiar agitatiei din propriul partid intr-un moment extrem de delicat atit din punct de vedere economic, cit si politic. Seful statului roman a certat guvernul ca s-a imprumutat fara sa faca investitii, ca descurajeaza munca prin indemnizatiile minime pe care statul le acorda celor care nu au nici un fel de venituri si ca a taiat salariile, inainte de a reduce cheltuielile birocratice. Traian Basescu este de parere ca in Romania nu este chiar atita saracie, „cîtă nemunca si abuzuri in sistem”. Potrivit calculelor presedintelui Basescu, in 2004, cind a venit la putere dreapta, Romania avea in asistenta sociala peste 6 milioane de cetateni, iar in 2009, statistica demonstreaza o dublare a numarului de asistati social” de la 6 la 13,9 milioane.

Pe de alta parte Traian Basescu este de parere ca lupta Romaniei cu criza „a fost ingreunata de o criza de incredere, incurajata si intretinuta”, explicindu-le liderilor partidului de guvernamint ca mai au inca „un drum dificil de parcurs” pentru a-si recapata increderea, iar pentru acest lucru e nevoie „de sacrificiu politic imediat”. Presedintele Basescu a spus si de data aceasta ca Romania va semna in 2011 un nou acord cu FMI, argumentind ca din cauza „deficitelor si lipsei de reforme structurale”, nimeni nu mai da imprumuturi pe termen lung guvernului. Romania are nevoie de 5,7 miliarde de euro doar pentru a acoperi deficitul bugetar, iar acesti bani vor veni probabil de la Fondul Monetar International

Traian Basescu a lasat sa se inteleaga in discursul tinut in fata parlamentului ca perioada de criza prin care trece Romania scoate in evidenta intirzierile si absenta reformelor. Presedintele Basescu a reamintit ca e nevoie de modifiarea Constitutiei si ca ar fi utila schimbarea sistemului electoral in asa fel incit deputatii si senatorii sa fie alesi ca primarii, in sistem uninominal pur. Deasemenea a afirmat ca in urmatorii 10 ani Romania are sansa sa reduca decalajele fata de celelalte state membre, prin Strategia Europa 2020.

Este greu de crezut, insa ca reformele politice mai pot fi aplicate pina la alegerile 2012, in vreme ce de redresarea economica depinde viitorul politic al democrat-liberalilor, aflati la manetele guvernului roman.
XS
SM
MD
LG