Linkuri accesibilitate

Opțiuni democrate pentru sezonul alegerilor din Statele Unite


La un marș de sprijin pentru mișcarea Tea Party
La un marș de sprijin pentru mișcarea Tea Party

Mulți democrați spun că partidul nu are interesul acum să facă din alegeri un test al politicilor federale.


In America, democratii anticipeaza un sezon electoral dificil in care ar putea pierde controlul asupra Congresului. Care este strategia partidului de guvernamint ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Necunoscuta in ecuatia electorala americana este miscarea conservatoare populista, Tea Party - care chiar daca nu este un partid in sine este probabil, in prezent, factorul cel mai influent pe scena politica americana. Asta pentru ca – dincolo de profilul membrilor acestei coalitii eterogene si pe alocuri excentrice - principiile care unesc Tea Party sint disciplina fiscala, reducerea datorilor publice si diminuarea rolului statului, in economie si societate. Toate acestea au mare rezonanta in rindurile electoratului american, in general, dar mai ales intr-o perioada de criza.

Intre membrii si chiar liderii Tea Party se numara multi cu opinii extreme, iar democratii se gindesc sa foloseasca acest fapt si sa sustina, de-acum si pina in noiembrie, ca Partidul Republican risca sa fie preluat de persoane cu o agenda extremista. Ideea este ca daca electoratul da cistig de cauza opozitiei republicane, atunci exista riscul ca acasta miscare din interiorul partidului – care a obtinut de curind notabile victorii – sa imprime linia politica ceea ce, spun democratii, este periculos pentru tara. Dar aceasta este doar una dintre strategiile posibile, care ar imprima campaniei o alura nationala. Dar nu toti cred ca este o idée buna.

Multi democrati spun ca partidul nu are interesul acum sa faca din aceste alegeri un test al politicilor federale. Asta pentru ca somajul este inca prea ridicat pentru a ajuta guvernantii si popularitatea presedintelui Obama este la cotele cele mai scazute ale mandatului sau de pina acum. Democratii care se vad amenintati sa-si piarda pozitiile cred ca banii si dezbaterea ar trebui mutate la nivel local.

Casa Alba neaga ca ar intentiona sa atace public Tea Party, printr-o campanie mediatica. Observatori politici sint de parere ca pina la urma se va ajunge la o solutie de compromis, cu citeva accente nationale, dar si cu focalizarea sporita asupra curselor locale cele mai disputate. Analisti de stinga spun ca pina acum electoratul democrat nu priveste cu mare ingrijorare eventualitatea ca republicanii sa preia Congresul, asta in ciuda faptului ca unele pozitii ale candidatilor conservatori, sprijiniti de Tea Party sint extreme: inchiderea guvernului pentru a obtine anumite modificari de politica, privatizarea sistemului de pensii sociale si de ingrijire medicala pentru cei nevoiasi si asa mai departe.

Deocamdata Obama a avut doar aparitii izolate de campanie, dar asta se va schimba in curind, pe masura ce alegerile de apropie. El va incerca sa mobilizeze din nou tineretul, care l-a propulsat la presedintie acum doi ani, la mitinguri organizate in Wisconsin, Ohio, Pennsylvania, si Nevada. Consilierii sai spun ca nu toti alegatorii lui Obama vor vota si de aceasta data, dar daca o masa critica este adusa la urne poate avea o influenta decisiva asupra rezultatelor. Referindu-se la posibila strategie a democratilor, consultantul republican John Weaver a spus, „chiar daca unii dintre candidatii nostri se indeparteaza de centrul spectrului politic, a intrat in constiinta publica ca si actuala administratie si actualul Congres s-au indepartat de acest centru”.
XS
SM
MD
LG