Linkuri accesibilitate

Respectul identității romilor și integrarea lor


G. Soros: „Stigmatizarea unui grup etnic, prezentarea lui ca pe o nenorocire pentru întreaga societate, este opusul respectării drepturilor omului”.


Situatia Romilor din Europa, dupa expulzarile din Franta, a devenit un subiect de prima pagina. Intr-un interviu cu cotidianul „Le Monde”, miliardarul și filantropul american George Soros vorbeşte despre cum vede el soluţionarea problemei. Un rezumat de la Oana Serafim
:

Filantropul american a investit masiv în ultimii ani în eduţia romilor şi, din 2005, împreuna cu Banca Mondială, patronează Fondul pentru Educaţie al Romilor. In opinia sa, romii sunt, în acest moment in Europa cea mai discriminată etnie şi sunt excluşi de la viată socială.

George Soros critică politica autorităţilor franceze în legatură cu romii, spunînd că rolul statului este de a analiza cazurile individuale şi de aplica pedepse numai celor care încalcă legea, acţiunea guvernului francez, încălcînd, în opinia miliardarului american, toate normele şi regulamentele europene. „Stigmatizarea unui grup etnic, spune Soros, prezentarea lui ca pe o nenorocire pentru întreaga societate, este opusul respectarii drepturilor omului”. Problema pe care ar trebui să şi-a puna în acest moment liderii europeni, ar fi cum să facă pentru ca romii să nu mai fie obiectul ostracizării societăţii.

In opinia miliardarului George Soros a-i trimite pe romi „la ei acasă”, cum a făcut Franţa, îmbarcîndu-i spre Bulgaria sau Romania sau exportarea problemelor lor către alte ţări, aşa cum au făcut Sofia şi Bucureştiul, nu rezolva problema. „Problema romilor nu poate fi rezolvată decît printr-o politică ce îşi propune să le îmbunătăţească conditiile de viaţă, indiferent dacă asta va fi în Bulgaria, Romania sau Franţa.”

Cum s-ar putea ajunge la acest deziderat? George Soros crede că prin programe pe termen lung si foarte lung - preţ de cel puţin o generaţie ! - în centrul cărora să se afle educaţia. Stereotipurile legate de romi sunt în parte justificate, spune George Soros, prin comportamentul romilor. Ei se simt ostracizați şi văd în ceilalţi un potenţial „duşman”. Ei au o identitate colectivă difuză: nu vorbesc aceeaşi limbă, sunt răspîndiţi prin întreaga lume şi singura loialitate pe care o resimt este la nivelul clanului, nu a societăţii ce poate fi oricare…

George Soros crede că este nevoie de consolidare a unei elite a romilor. O elită care să nu fie asimilată, aşa cum se întimplă acum, căci, în aceste condiţii stereotipurile rămîn intacte. „Fără a respecta identitatea romilor, nici un efort de integrare nu va avea success”, crede miliardarul american. In opinia sa tocmai în aceasta constă marea dificultate a programelor pentru romi.
George Soros


Guvernele europene adoptă legi împotriva excluderii sociale a romilor, dar nu există o politică unitară şi consecventă la nivelul Uniunii. „Dacă fiecare ţară rămîne confruntată cu problema romilor săi, nu se vor face progrese, spune George Soros. Abordarea trebuie să fie europeană şi să porneasca de la respectul romilor, prin ceea ce ei au într-adevăr de adus societăţilor în care trăiesc.” Numai astfel, crede Soros, ar fi posibilă distrugerea stereotipurilor care le sunt foarte utile politicienilor populişti, extremişti şi naţionalisti mai ales din Estul Europei. Şi mai ales, în condiţii de criză.

Soluţia lui Soros, aşadar, reieşită din activitatea sa filatropică în acest domeniu: investiţie în educaţia romilor pe termen lung, 20-30 de ani, în Europa şi în fiecare ţară în parte.
Previous Next

XS
SM
MD
LG