Linkuri accesibilitate

De ce voi lucraţi ca jandarmii?


Valeriu Cosarciuc
Valeriu Cosarciuc

Ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc: „Le-am zis rușilor, hai să facem un proiect, aşa cum facem cu europenii. Atunci voi ne acordaţi consultanţă”.


Valeriu Cosarciuc
: „Am convenit ca săptămâna aceasta, joi, în Republica Moldova vine o delegaţie, în frunte cu domnul Saul, care este locţiitorul şefului serviciului „Rosselihoznadzor”. Scopul acestei vizite în Republica Moldova este să ne întâlnim împreună cu serviciile noastre – Inspectoratul general fitosanitar şi Serviciul medicină preventivă, şi împreună cu Asociaţia poducătorilor şi exportatorilor şi înşişi exportatorii, ca să discutăm încă o dată, care sunt cerinţele părţii ruse în ceea ce priveşte calitatea şi inofensivitatea produselor de origine vegetală, ca să punem în continuare o bază bună pentru relaţiile noastre bilaterale şi să îmbunătăţim comunicarea între serviciile Ministerului Agriculturii al Federaţiei Ruse şi serviciile Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Ei vin ca să studieze mai mult calitatea?

Valeriu Cosarciuc: „Să îmbunătăţim sistemul de asigurare a inofensivităţii. Ca sistemul să lucreze, soluţiile, laboratoarele. Să ne spună. Că le-am zis: de ce voi lucraţi ca jandarmii? Ne-aţi controlat şi de acum e rău. Veniţi şi arătaţi-ne cum să facem bine. Noi am convenit cu ministrul care a zis că „Rosselihoznadzor” e subminister. Am zis că hai să facem un proiect, aşa cum facem noi cu europenii. Atunci voi ne acordaţi nouă consultanţă împreună, ne cunoaştem mai bine, ştim care sunt problemele, care sunt neajunsurile.”

Europa Liberă: Domnule Cosarciuc, dar care e soarta acestei liste misterioase, despre care s-a vorbit pe parcursul aproape a două luni? Cu aceşti 140 de agenţi economici, care urmau să exporte fructe şi legume în Rusia?

Valeriu Cosarciuc: „Lista de 140 asta este lista noastră. Lista care de acum a fost examinată, are dosar fiecare agent economic. Asta nu este o listă misterioasă. Asta este o listă care a fost de acum elaborată de către specialiştii Ministerului Agriculturii, în colaborare cu preşedinţii asociaţiilor exportatorilor din Republica Moldova. Şi această listă a fost elaborată în baza unor criterii foarte clare. Adică, în primul rând să aibă un sistem de asigurare a inofensivităţii, un sistem de asigurare a inofensivităţii a produselor de origine vegetlă, să aibă experienţă în exportul produselor de origine vegetală şi să nu aibă probleme în ceea ce priveşte, de pildă, inofensivitatea produselor de origine vegetală.”

Europa Liberă: Şi acum exportul din Moldova este asigurat sută la sută pe piaţa rusă?

Valeriu Cosarciuc
: „Noi n-am avut probleme în ceea ce priveşte exportul. Am fost permanent în discuţii şi comunicare cu partea rusă în privinţa la aceste liste. Astăzi am pus punctul pe „I” şi aşteptăm să apară pe site-ul „Rosselihoznadzor” lista nouă.”

Europa Liberă: V-aţi lămurit acolo, care au fost impedimentele, din moment ce era stopată producţia moldovenească către piaţa rusească?

Valeriu Cosarciuc: „Producţia moldovenească n-a fost stopată nici pentru o zi, doar că a apărut aceste probleme şi noi am comunicat permanent.”

Europa Liberă: Dar ce probleme au apărut? Concret.


Valeriu Cosarciuc: „Probleme de comunicare – cineva a încercat să promoveze nişte interese. Dar noi le-am exclus aceste probleme.”

Europa Liberă: Dar cine cineva?


Valeriu Cosarciuc: „Sunt organe, care se ocupă cu lucrurile astea.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG