Linkuri accesibilitate

În microbuz


Înţeleg că patronii au cheltuieli dar nu înţeleg de ce noi, cetăţenii, trebuie să scoatem din buzunare mai mulţi bani ca să le facem viaţa mai suportabilă.


Am urmărit deunăzi, cu ochii lărgiţi de uimire, nişte secvenţe de la discuţia primarului capitalei cu proprietarii microbuzelor. Dorin Chirtoacă le explica aşa-numiţilor administratori de rute că în ultima vreme au avut loc cîteva accidente rutiere provocate de neglijenţa şoferilor, le spunea că pasagerii sînt nemulţumiţi de şoferii care fumează, care vorbesc la telefoane mobile şi ascultă muzică asurzitoare, că unele maxi-taxi-uri sînt burduşite cu oameni pînă la refuz.

Ei bine, reacţia administratorilor sus-pomeniţi m-a făcut să rămîn tablou. Unul dintre aceştia a spus că oamenii dau buzna cu zecile în microbuze fără voia şoferilor. Altul a spus că ei, bieţii administratori, au o sumedenie de cheltuieli şi că, în mod normal, preţul călătoriei ar trebui majorat.

Să încep cu faptul că oamenii dau buzna în maxi-taxi fără voia şoferului. Păi, aşa e, fireşte. Numai că în toţi anii lungi ai tranziţiei eu am văzut numai de două sau trei ori ca şoferii să le reproşeze acest fapt. Dimpotrivă, interesul lor a fost mereu să-şi ticsească pînă la refuz maxi-taxi-urile cu pasageri ca să cîştige mai mulţi bani. A devenit déjà proverbială, celebră, în mase, sintagma: „Treceţi în fund! Să intre şi alţii!” Păi, dacă şoferii ar fi fost mai exigenţi, am fi călătorit noi în nişte microbuze arhipline, în care uneori nici să-ţi mişti membrele nu e posibil?

Şi mai ciudat e că primarul le vorbeşte administratorilor despre muzică, despre fumat, despre telefoane mobile, iar aceştia invocă cheltuielile mari şi vor majorarea preţului călătoriei. Iese că atîta timp cît călătoria a costat 3 lei pasagerii nu au meritat un comportament decent din partea şoferilor? Să înţelegem că şoferii trebuie să fumeze în salon doar pentru că patronii lor au cheltuieli mari?

Eu înţeleg că patronii cu pricina au cheltuieli. Dar nu înţeleg de ce noi cetăţenii trebuie acum să scoatem din buzunare mai mulţi bani ca să le facem viaţa mai suportabilă. În fond, noi toţi avem cheltuieli. Şi aceşti patroni, atunci cînd şi-au început afacerea, şi-au asumat nişte riscuri.

Ai cheltuieli insuportabile? Nu-ţi merge afacerea pentru că nu e profitabilă? Renunţă la ea şi ocupă-te cu altceva. Şi fă-mă pe mine, pasagerul, să-ţi regret dispariţia şi să te implor să revii în forţă! Problema e că, ţinînd cont de calitatea serviciilor prestate pînă acum, s-ar putea regretul meu să nu fie prea mare.
XS
SM
MD
LG